Groen-voorzitter Meyrem Almaci over akkoord kernuitstap: “Regering kiest voluit voor plan A”

 

Met haar beslissingen van afgelopen nacht in het energiedossier, kiest de federale regering voluit voor plan A. Dat zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. “Terwijl in het verleden beslissingen op de lange baan werden geschoven, zet deze regering concrete stappen vooruit en zorgt ze bovendien voor een toekomstvisie richting 2030 en 2050. De facto is hiermee gekozen voor de kernuitstap”, aldus Almaci.

mtmBron: BELGA

Terwijl coalitiepartner MR er duidelijk een andere lezing van het akkoord op nahoudt, vindt Almaci dat het energiedossier na twintig jaar stilstand, eindelijk gedeblokkeerd is geraakt. “In de gegeven omstandigheden kiest de Vivaldi-regering vandaag voor het best mogelijke scenario, met de beste garanties wat betreft prijs, bevoorradingszekerheid en klimaat.”

Het is volgens de partijgenote van minister van Energie Tinne Van der Straeten “voluit” een keuze voor plan A: de volledige kernuitstap in 2025 waarbij het CRM-investeringsmechanisme de vervangcapaciteit moet garanderen om de weggevallen elektriciteit uit de kerncentrales moet opvangen, vooral met gascentrales. “Dat plan A wordt versterkt, verankerd in de wet en geoperationaliseerd. Dat is een belangrijke stap vooruit voor ons land”, vindt Almaci. “Twintig jaar besluiteloosheid maakt plaats voor daadkracht.”

Ze benadrukt dat de versnelling naar veilige, betrouwbare en volledig hernieuwbare energie nu is ingezet. En dat is goed nieuws voor de consument, want het is de enige energiebron die in de toekomst goedkoper zal worden, benadrukt de groene voorzitster. “Ook voor de spelers op de energiemarkt is dit positief nieuws. Eindelijk komt er zekerheid en rust op de energiemarkt, iets waar investeerders al lang om vroegen.”

Georges Gilkinet. 

Georges Gilkinet. ©  BELGA

Energieswitch

Ook Georges Gilkinet, vicepremier van zusterpartij Ecolo, reageert tevreden op de beslissingen van het kernkabinet, want die vormen een nieuwe stap naar de energieswitch die de Vivaldi-regering nastreeft. “Er is een oplossing gevonden om de nodige energiecapaciteit te garanderen op de markt. De nucleaire provisies van Engie moeten worden overgezet naar België om de ontmanteling van de kerncentrales te financieren. En er wordt een kader gecreëerd om de energie van de toekomst duurzaam en koolstofvrij te ontwikkelen.”

Er is nog werk aan de winkel, beseft vicepremier Gilkinet, maar toch wijzen de beslissingen ons land, onze bedrijven en al onze burgers volgens hem de weg naar een groene en hernieuwbare energietoekomst. Hij herinnert daarbij aan eerdere beslissingen rond de ontwikkeling van windturbines en het energie-eiland in de Noordzee, de onderzeese kabel met Denemarken en de alternatieven die via de CRM-veiling werden gevonden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten