Milieuorganisaties: “Kernuitstap is onvermijdelijk”

 

 ©  Jimmy Kets

Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en Inter-Environnement Wallonie benadrukken donderdag dat de kernuitstap volledig uitvoeren “de enige mogelijke weg vooruit is”.

mtmBron: BELGA

Nu de regering de optie van een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales open houdt als “back-up van de back-up”, beklemtonen de milieuorganisaties dat een levensduurverlenging voor Doel 4 en Tihange 3 de nucleaire veiligheid en de bevoorradingszekerheid ernstig in het gedrang zou brengen. “Het zou bovendien de deur openzetten voor jarenlange juridische procedures”, klinkt het.

“Het politiek getouwtrek van de laatste weken verandert niets aan de onvermijdelijke sluiting van alle kerncentrales”, zegt Jan Vande Putte, expert Energie bij Greenpeace België. “Een levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 botst op een muur van procedures en strakke deadlines, waar geen marge op zit. Terecht, want over nucleaire veiligheid valt niet te onderhandelen. Wie toch zou overwegen een loopje te nemen met de procedures, opent de deur naar een jarenlange juridische strijd en dus aanhoudende onzekerheid.”

“Vóór 2027 geraken Doel 4 en Tihange 3 niet opgestart”, zegt Erwin Cornelis van Bond Beter Leefmilieu. “Maar ze worden wel al in 2025 stilgelegd. Het verlengen van twee reactoren brengt dus de bevoorradingszekerheid van ons land tijdens de winters 25/26 en 26/27 in het gedrang.”

De investeringen die de federale regering wil doen in onderzoek naar nieuwe nucleaire energie zullen volgens de milieuorganisaties dan weer nergens toe leiden. “In de praktijk valt van een nucleaire nieuwbouwpiste niets te verwachten, noch in Nederland, noch bij ons. Deze SMR-concepten bestaan al decennia op papier en nog steeds kan je ze nergens bestellen”, aldus Vande Putte. “Intussen slorpt dit onderzoek wel geld, tijd en aandacht op. Dit betekent een-op-een vertraging voor dringende en bewezen klimaatmaatregelen zoals energiebesparing en hernieuwbare energie.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten