Actiegroep Tegengas verbaasd over (non-)beslissing kernuitstap: “Opnieuw trekt Engie Electrabel aan het langste eind”

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Actiegroep Tegengas reageert donderdag “met verbazing op het uitblijven van een helder besluit over de kernuitstap”. De actiegroep roept de regering op om “deze patstelling te gebruiken om een debat te starten over overconsumptie en herverdeling van energieverbruik”. Tegelijkertijd zet de actiegroep haar strijd tegen nieuwe fossiele gascentrales voort en tekent ze vandaag beroep aan tegen de vergunning van Luminus voor de bouw van een gascentrale in Gent.

jvhBron: BELGA

“Dit non-besluit kadert opnieuw in dezelfde, oude Belgische energiepolitiek waar we al decennia in vast zitten. Iedereen kan op z’n kop kan gaan staan in dit land, maar uiteindelijk trekt Engie Electrabel aan het langste eind”, zegt Gert-Jan Vanaken van Tegengas. “De enige uitweg uit deze impasse is een radicaal ‘nee’  tegen vervuilende technologieën als kernenergie en fossiele gascentrales. Vilvaldi moet het debat durven openen over overconsumptie door de industrie en over eerlijke herverdeling van energieverbruik.”

LEES OOK. Akkoord om kerncentrales te sluiten, en toch zegeviert MR-voorzitter Bouchez (+)

Tegengas pleit voor een snelle verschuiving van “buitensporig energiegebruik voor destructieve industriële activiteiten” naar huishoudens die tegen torenhoge energieprijzen aankijken en naar essentiële, zorgzame sectoren van de economie.

Tegengas tekent donderdag ook beroep aan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de vergunning van Luminus voor de bouw van een gascentrale in het Gentse Wondelgem. In januari zal de actiegroep naar eigen zeggen samen met omwonenden evenzeer naar de Raad van State stappen om de vergunning voor de centrale van Engie in Les Awirs aan te vechten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten