Smaakhoeve De Lochtenberg bundelt recepten van kok Gonda Meesters in kookboek

Gonda Meesters werkte met streekproducten voor haar boerderijkeuken.  

Gonda Meesters werkte met streekproducten voor haar boerderijkeuken.  © rr

Merksplas, Brecht -

Met het boek Meesters in de Boerderijkeuken brengt Smaakhoeve De Lochtenberg een ode aan Gonda Meesters. Zij was de ‘moeder’ van De Lochtenberg en overleed op 23 december 2020 op 64-jarige leeftijd. Net voor haar heengaan heeft Gonda nog een manuscript gemaakt voor een kookboek met haar lievelingsrecepten.

Ronny van den Ackerveken

Gonda Meesters groeide op in Overbroek (Brecht). Haar huwelijk bracht haar naar Merksplas. Jarenlang was ze kok aan huis bij meerdere verenigingen en families in de Kempen. Haar zoon Gert Laurijssen zette mee zijn schouders onder Smaakhoeve De Lochtenberg op de boerderij van zijn ouders. “Net voor haar overlijden heeft mijn moeder een prachtig manuscript voor een kookboek met de lievelingsrecepten uit haar boerderijkeuken”, vertelt Gert. “We zijn enorm blij dat we een jaar na haar afscheid dit boek mogen voorstellen.”

“Het is een liefdevolle ode aan haar en aan De Lochtenberg geworden. Vol herinneringen aan de smaken van vroeger, met tips en recepten om zelf aan de slag te gaan met eenvoudige gerechten van de boerderij. Het boek geeft ook een klein beetje stof tot nadenken over de toekomst van ons eten. Mijn hoop is dat iedereen die dit boek leest een beetje geïnspireerd kan worden door diezelfde keuze voor de eenvoudige en pure dingen van het leven. Dat iedereen weer een klein beetje meester in de boerderijkeuken kan worden, net zoals moeder dat al die tijd is geweest.”

Mensen blij maken

Gonda Meesters was de moeder van Smaakhoeve De Lochtenberg.

Gonda Meesters was de moeder van Smaakhoeve De Lochtenberg. © rr

In het boek staat behalve recepten ook een dankwoord van Gonda Meesters. “Lekker eten was zowat de rode draad door mijn hele leven. Mensen blij maken werd ons vak. Van heinde en verre kwamen ze om te proeven van mijn boerderijkeuken. De mensen hielden van de eenvoud die tegelijkertijd ook heel erg feestelijk bleek te zijn. Werken met de beste producten uit onze eigen streek was voor mij altijd vanzelfsprekend. Ik had nog veel plannen en had de filosofie van Smaakhoeve De Lochtenberg graag verder mee vorm gegeven. Maar het liep anders. Het laatste wat ik wil doen, is mijn boerderijkeuken delen met de wereld.”

Meesters in de Boerderijkeuken kost 20 euro en is te koop in Smaakhoeve De Lochtenberg of via de website. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten