Google en Facebook krijgen miljoenenboetes in Rusland

 

 ©  REUTERS

Een rechtbank in Rusland heeft het Amerikaanse technologiebedrijf Google vrijdag veroordeeld tot een recordboete van 7,2 miljard roebel (omgerekend zo’n 87 miljoen euro) omdat het bepaalde “verboden” inhoud niet heeft verwijderd op het internet. Volgens de rechter in Moskou maakt Google zich schuldig aan “recidive”.

cka, jvhBron: BELGA

Enkele uren later werd ook Meta, moedermaatschappij van Facebook, veroordeeld tot een boete van 1,9 miljard roebel (omgerekend 23,8 miljoen euro) voor dezelfde feiten. Ook Meta wordt recidive verweten. De boete wordt berekend op basis van de omzet die de bedrijven realiseren in Rusland.

Moskou treedt de laatste jaren hardhandig op tegen grote technologiespelers, wat door het Westen als censuur wordt beschouwd. Vorige maand kregen Google en de berichtendienst Telegram nog een boete voor gelijkaardige inbreuken, van respectievelijk 2 miljoen en 4 miljoen roebel. In april kreeg Apple een miljoenenboete wegens misbruik van dominante positie en in september werden zowel Apple als Google beschuldigd van bemoeienis bij de Russische parlementsverkiezingen. Onder meer de website van opposant Aleksey Navalny werd offline gehaald.

Ook Russische technologiebedrijven zien de bui hangen. Eerder deze maand kreeg het bedrijf VK, dat in Rusland het sociale netwerk VKontakte controleert, een nieuwe CEO. Het gaat om Vladimir Kirienko, zoon van een naaste medewerker van president Vladimir Poetin.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten