Zes lichamen geborgen na aardverschuiving in mijn in Myanmar

 

 ©  via REUTERS

In Hpakant in het noorden van Myanmar hebben reddingswerkers in totaal al zes lichamen geborgen na een aardverschuiving in een illegale jademijn. Tientallen mensen worden nog steeds vermist.

jvhBron: BELGA

“We hebben onze zoektocht in de namiddag stopgezet. Met de twee lichamen van vandaag zijn in totaal zes lichamen teruggevonden”, meldde Ko Jack van de Myanmarese reddingsorganisatie vrijdag. 

De reddingswerker voegde toe dat zijn teams de duikoperaties staken. De vermisten zijn allicht bedolven onder de aarde. De bodem van de heuvel is onder het gewicht van stenen en rotsen meegesleurd in het lagergelegen meer.   

Net na de ramp hadden de lokale autoriteiten woensdag geraamd dat minstens 70 mensen waren verdwenen. Dat aantal is nog steeds niet bevestigd. Volgens reddingswerkers aarzelen families om aan te geven dat hun naasten er aanwezig waren. Ook overlevenden zijn niet happig om zich te melden. 

Volgens een plaatselijke activist zijn honderden arbeiders tijdens het regenseizoen teruggekeerd naar Hpakant om in de openluchtmijnen naar delfstoffen te zoeken, ondanks het verbod dat de junta uitvaardigde tot maart 2022. 

Het verarmde Myanmar is een van ‘s werelds grootste leveranciers van de groene edelstenen, die vooral in China populair zijn. De meeste jade komt uit de regio van het ongeval, in het noorden van het land. De industrie is nauwelijks gereguleerd. 

De arbeiders zwoegen onder soms levensbedreigende omstandigheden. In 2015 kwamen 116 mensen om bij een gelijkaardig ongeval. Vorig jaar stierven meer dan 170 mijnwerkers bij een modderstroom.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten