Vulkaanuitbarsting op La Palma nu ook officieel voorbij

 

 ©  EPA-EFE

De lokale autoriteiten hebben de uitbarsting van de vulkaan Cumbre Vieja op het Spaanse eiland La Palma zaterdag officieel voor beëindigd verklaard. Meer dan drie maanden lang was er intense vulkanische activiteit. De bevolking blijft uitgeput achter, maar gelukkig vielen er geen dodelijke slachtoffers.

jvhBron: BELGA

“Vandaag kan het wetenschapppelijk comité stellen dat de uitbarsting voorbij is”, zei Julio Perez, directeur van Pevolca, het instituut dat de vulkanische activiteit op de Canarische Eilanden bijhoudt, op een persconferentie. De uitbarsting duurde uiteindelijk 85 dagen en 18 uur.

De vulkaan op het Canarische eiland barstte op 19 september voor het eerst in vijftig jaar uit. Door de lava werden duizenden gebouwen en ook stukken landbouwgrond vernietigd. Meer dan 7.000 mensen werden geëvacueerd. Ook konden mensen regelmatig hun huizen niet uit, wegens de giftige zwaveldampen die vrijkwamen. De schade van de uitbarsting wordt geschat op meer dan 900 miljoen euro. Het ging om de langste uitbarsting op het eiland sinds in 1500 is begonnen met de registratie ervan.

De vulkaanuitbarsting zorgde er ook voor dat het vliegverkeer naar La Palma op gezette tijdstippen onderbroken was.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten