Leen Dendievel openhartig in ‘Dancing with the stars’: “Op mijn zestiende met geld van vakantiejob tweedehandsauto gekocht voor mijn ouders”

Even stilstaan bij wie het moeilijk heeft. Het is een traditionele kerstgedachte die ook in ‘Dancing with the stars’ naar bovenkwam. Actrice Leen Dendievel (38) ging voor ze op de dansvloer aantrad, langs met gevulde brooddozen voor kinderen in armoede. “Ik heb het zelf niet meegemaakt, maar dat had anders kunnen zijn”, vertelt ze open tijdens het de kerstspecial van het programma.

(eadp)

“Kerst is voor mij familie, warmte, cadeautjes en iets doen ook voor een ander”, zegt Leen Dendievel. Daarom gaat ze samen met haar danspartner Sander Bos – die in het derde seizoen van Dancing with the stars met Prinses Delphine danst – naar Stichting Pelicano om brooddozen te vullen en uit te delen aan de kinderen. “Veel kinderen komen op school aan met een lege brooddoos”, zegt ze. “Ik heb het niet meegemaakt”, zegt Sander.

LEES OOK. Leen Dendievel: “Je keuzes zijn geen rugzak die je eeuwig moet blijven meesleuren. Je kunt altijd opnieuw beginnen”

“Ik ook niet”, antwoordt Dendievel hem eerlijk. “Maar het had anders kunnen zijn. Ik ben opgegroeid met twee broers, dus drie kinderen, in een arbeidersgezin. We hadden het financieel helemaal niet makkelijk thuis. Ik heb gewerkt om mijn studies te betalen. En toen ik op mijn zestiende een vakantiejob deed, heb ik een tweedehandswagen gekocht voor mijn ouders. Wij hielpen elkaar wel. Als kinderen gingen wij daarmee om onder het motto: doordoen. Dat zit ook wat in die West-Vlaamse mentaliteit, deure doen.”

Kinderdroom vervuld

Het programma zelf vervulde ook een kinderdroom, die ze door haar financiële situatie destijds niet kon verwezenlijken. “Ik wou graag naar een welbepaalde dansschool gaan in Kortrijk. Dus ik zei dat tegen mijn mama. Maar ze zei: Kinneke, ik kan dat niet betalen. Dat is een verlangen geweest dat lang niet is ingelost. Tot Dancing with the stars. Daarom is dit niet zomaar een programma voor mij, maar het is iets wat ik gemist heb toen ik klein was.”

BEKIJK OOK. Dit zijn alle dansen uit de kerstspecial van ‘Dancing with the stars’, van zwangere Kat Kerkhofs tot primeur met James Cooke: twee mannen op dansvloer

Dendievel deed mee in het eerste seizoen, toen werd ze derde. “In de finale staan was een van de mooiste momenten in mijn leven. Ik was in het begin behoorlijk onzeker, zal niet goed in mijn vel. Maar door het programma heb ik een boost in mijn zelfvertrouwen gekregen.” Zaterdagavond mocht ze een quickstep dansen. “Als er iets niet bij mij past, dan is het wel snel”, zegt ze lachend. Maar ze deed het meer dan goed. Ze eindigde vierde met 33 punten van de juryleden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook