Lucinda Brand rekent pas in slotfase af met toptalent Van Empel en wint Superprestigecross Heusden-Zolder

 ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Lucinda Brand heeft de Superprestigecross in Heusden-Zolder op haar naam geschreven. De 32-jarige Nederlandse van Baloise Trek Lions schudde haar jonge landgenote Fem van Empel (19) helemaal op het einde van zich af na een spannende race. Annemarie Worst werd derde.

Jonas Withouck

Tijdens de eerste ronde werd het al duidelijk: dit zou een snelle omloop met weinig tijdsverschillen worden. De Nederlandse topfavoriete Lucinda Brand kreeg vijf landgenotes (Van Empel, Betsema, Worst, Alvarado, Kastelijn, Bakker) en de Hongaarse Kata Blanka Vas met zich mee.

Iets over halfweg koers schakelde Lucinda Brand een tandje hoger. Ze voerde het tempo in de derde ronde plots gevoelig op en kreeg enkel de 19-jarige Fem van Empel in haar wiel. De andere vrouwen moesten toen al passen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de achtergrond was het Denise Betsema die de jacht opende op het tweetal voorin, maar de voorsprong van Brand en Van Empel werd alleen maar groter. In de voorlaatste ronde ging Brand nog tegen de vlakte, maar daar profiteerde Van Empel niet van. Zij speculeerde op haar sterke sprint.

Wereldkampioene Brand slaagde er pas in de absolute slotfase in om Van Empel uit het wiel te rijden. De snelle Van Empel maakte een foutje in de laatste afdaling en moest enkele meters prijsgeven op Brand. De wereldkampioene kon een sprint dus nipt vermijden en trok door tot aan de finish.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Uitslag:

1. Lucinda Brand (Ned)

2. Fem van Empel (Ned)

3. Annemarie Worst (Ned)

4. Shirin van Anrooij (Ned)

5. Denise Betsema (Ned)

6. Kata Blanka Vas (Hon)

7. Inge van der Heijden (Ned)

8. Manon Bakker (Ned)

10. Yara Kastelijn (Ned)

“Deze wedstrijd kostte veel energie”

Tegen Lucinda Brand valt dezer dagen weinig te beginnen. De Nederlandse wereldkampioene toonde zich ook de sterkste op het snelle autocircuit van Heusden-Zolder en won voor haar landgenote Fem van Empel. “Dit was een sprint van één ronde”, grapte ze na afloop voor de camera van Play Sports. “Ik wist dat Fem heel snel is aan de finish. Je moet eens kijken hoe ze haar start neemt, ze is zo snel weg en neemt daar soms al veel meters op korte tijd. Dus ik moest haar kwijt.”

Brand domineerde van iets voor halfweg cross de wedstrijd, maar moest wel Van Empel naast zich dulden. “Ik versnelde en dacht: ‘ik kijk even wat er gaat gebeuren’, en we waren meteen met twee weg. Nog later rijd ik een beetje weg, maar kom ik ten val en waren we opnieuw met twee. Ik kreeg haar heel moeilijk van mijn wiel.”

Of de ervaring uiteindelijk van de jeugd heeft gewonnen? Misschien wel”, antwoordde ze. “Maar dan hoeven ze van mij niet te veel meer bij te leren, want die jonge meiden zijn nu al snel. Deze wedstrijd kostte veel energie, want de cross van Dendermonde zat ook nog in de benen. Gelukkig hebben we nu even rust.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt