Opnieuw geen carnavalsstoet in Vosselaar: “Kindercarnaval en prinsenverkiezing nog niet volledig afgeschreven”

De carnavalsstoet van zondag 27 februari van Toeten of Blazen in Vosselaar is afgelast door de onzekere coronasituatie. 

De carnavalsstoet van zondag 27 februari van Toeten of Blazen in Vosselaar is afgelast door de onzekere coronasituatie. © BVDL

Vosselaar -

De inwoners van Vosselaar blijven ook in 2022 verstoken van een carnavalsstoet. De carnavalsraad van Toeten of Blazen in Vosselaar besliste door de onzekere coronasituatie om de stoet op zondag 27 februari 2022 niet te laten uitrijden en ook het aansluitende bal niet te laten doorgaan. “Het kindercarnaval en prinsenverkiezing met bal op zaterdag hebben we nog niet volledig afgeschreven”, zegt Stef Slegers van Toeten of Blazen.

Bart Van den Langenbergh

Tegenslag blijft de organisatoren van het carnaval in Vosselaar achtervolgen. In 2020 moest de stoet enkele weken worden uitgesteld door de storm Ellen. In 2021 kon er door de coronacrisis helemaal geen echt carnavalsfeest plaatsvinden, maar wel een alternatief carnaval met feestboxen voor thuis. Corona gooit een jaar later weer roet in het eten. Het 49ste carnavalsweekend van zaterdag 26 februari en zondag 27 februari 2022 zal er eentje zijn zonder stoet en bal op zondag.

Geen stoet

“De maatregelen zijn momenteel te onzeker. We kunnen de Vosselaarse carnavalsverenigingen geen garantie geven dat de stoet al dan niet kan doorgaan. Aangezien zij veel tijd en middelen investeren in de bouw van carnavalswagens hebben we de beslissing deze week al genomen”, legt Stef Slegers van de carnavalsraad van Toeten of Blazen met spijt in zijn carnavalshart uit. “Voor de carnavalsraad was het zowel organisatorisch als financieel een heel moeilijk verhaal om deze beslissing nog langer uit te stellen”, zegt hij.

De organisatie wacht met een bang hart af hoe de coronacijfers verder evolueren en welke maatregelen of versoepelingen de overheid neemt. Toch hoeft het hele carnavalsweekend niet in duigen te vallen. “Op zaterdag organiseren we elk jaar een groot kindercarnaval in de namiddag. ’s Avonds staat de prinsenverkiezing met bal op het programma. Deze twee evenementen hebben we nog niet helemaal afgeschreven”, zegt Stef Slegers. “Als de maatregelen het toelaten en we mogen voldoende bezoekers verwelkomen in de Vosselaarse gemeentehal, proberen we deze twee evenementen alsnog te organiseren. Deze beslissing kunnen we nog uitstellen tot eind januari of begin februari.”

Toeten of Blazen werkt aan een alternatief carnaval voor 2022. In 2021 deelde de carnavalsvereniging uit Vosselaar 300 dozen vol met attributen en wat drank uit.

Toeten of Blazen werkt aan een alternatief carnaval voor 2022. In 2021 deelde de carnavalsvereniging uit Vosselaar 300 dozen vol met attributen en wat drank uit. © Bart Van den Langenbergh

Vijftig jaar carnaval

Ondanks alle tegenslag en maatregelen wil Toeten of Blazen carnaval in 2022 niet zomaar laten voorbijgaan. De carnavalsraad is al aan het nadenken over coronaveilige alternatieven waarbij ook de Vosselaarse carnavalsverenigingen betrokken worden.

“Ondanks deze teleurstelling blijven we hard verder werken aan de voorbereidingen voor Vosselaar Carnaval 2023. Hopelijk zijn we dan definitief van corona af, want in 2023 viert Vosselaar vijftig jaar carnaval”, besluit Stef Slegers vastberaden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten