Minister Verlinden: “Ook sluiting bioscopen kan herbekeken worden”

 

 ©  EPA-EFE

In een eerste reactie op het arrest van de Raad van State zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat de maatregelen herbekeken zullen worden. Ook de beslissing om de cinema’s te sluiten zal weer onder de loep worden genomen.

Als minister van Binnenlandse Zaken staat Verlinden in voor het Koninklijk Besluit dat de sluiting van de cultuursector regelde. Maar aan de VRT benadrukte ze dat het KB “vele auteurs” heeft, en beslist is door verschillende regeringen en cultuurministers.

“We moeten het arrest nu goed analyseren”, zei Verlinden, nadat de uitspraak van de Raad van State pas in de late namiddag publiek was gemaakt. “De cultuursector liet haar stem luid klinken. We moeten daarmee rekening houden. Op basis van het arrest moeten we bekijken wat we kunnen doen.”

Voor Verlinden is een mogelijk voorstel om terug te keren naar de situatie van voor het jongste Overlegcomité, waarbij het mogelijk was om met een beperkt aantal personen voorstellingen bij te wonen. “Met de nodige maatregelen, want de omikronvariant is in opmars”, zei de minister. De federale regering komt hiervoor dinsdagavond nog bijeen, maar bij de binnenlandminister klinkt het dat dit ook een aangelegenheid is voor de andere regeringen in een Overlegcomité.

De minister zei nog dat het nu belangrijk is om “snel te schakelen” om een antwoord te bieden op de vragen van de cultuursector. Maar ze benadrukte tegelijk het belang om oog te hebben voor de opmars van de omikronvariant.

Vanavond al is er een overleg gepland over de gevolgen van het arrest van de Raad van State.

LEES OOK. Raad van State schorst sluiting van cultuursector, maar beslissing geldt niet voor cinema’s

Politieke reacties

Op Twitter was MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez er als de kippen bij om te reageren. “De Raad van State wijst erop dat het niet bewezen is dat cultuurhuizen besmettingshaarden zijn”, benadrukt Bouchez . “De MR heeft een jaar geleden wetenschappelijk bewijs gevraagd toen de de contactberoepen werden gesloten. We zijn daarin niet gevolgd...”

“Ik pleit opnieuw, zoals ik al weken voorstel, om op basis van stappenplannen en protocollen – opgemaakt met de sector zelf – de cultuursector op een proportionele en veilige manier open te houden, in functie van de capaciteit en uitrusting van een zaal’, meldt Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V). Die noemt het ‘een goede zaak dat het middenveld zich kan richten tot de Raad van State, die zich over rechtshandelingen kan uitspreken, en deze schorsen of vernietigen”.

Pvda-voorzitter Raoul Hedebouw spreekt op Twitter van ‘een straf voor de partijen van de federale meerderheid’. ‘De Raad moest tussenkomen tegen een regering die zijn eigen beslissingen niet meer uitgelegd krijgt.’

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten