China is woest op roekeloze Elon Musk: zijn satellieten knalden al twee keer bijna tegen Chinees ruimtestation

 ©  Hannibal Hanschke/Reuters Images

De Starlinksatellieten van Elon Musk knalden al twee keer bijna tegen een Chinees ruimtestation. China zegt dat de veiligheid van zijn taikonauten “ernstig bedreigd” werd. “Starlinksatellieten zijn ruimtepuin”, vloeken ze.

Het tweede bijna-ongeluk deed zich eind oktober voor. Net als aan het begin van de zomer moest een Chinees ruimtestation noodgedwongen uitwijken. Volgens China ging het telkens om satellieten van SpaceX, waarvan Musk CEO is. De beschuldigingen staan te lezen in een document dat de Chinese overheid begin december naar het ruimtevaartbureau van de Verenigde Naties heeft gezonden.

Ruimtepuin is een probleem dat al langer boven onze hoofden zweeft. Het Amerikaanse NASA moest in november nog een ruimtewandeling annuleren omdat er te veel brokstukken door de atmosfeer vlogen. Van SpaceX alleen al hangen er rond de aardbol zo’n 1.900 satellieten. Volgens Musk zijn zijn satellieten aangepast om de kans op ongevallen zo klein mogelijk te maken. Maar volgens veel Chinese burgers creëert de miljardair alleen meer ruimtepuin en zal “de mensheid betalen voor zijn bedrijfsactiviteiten”. SpaceX reageerde nog niet op de beschuldigingen. (agg)

Aangeboden door onze partners