Coronaregels volgen of de schandpaal: publieke vernedering in China


 

In China is ophef ontstaan over de behandeling van vier mensen die worden verdacht van het overtreden van coronaregels. De politie toonde de verdachten deze week in de stad Jingxi aan een menigte, berichten staatsmedia. Ze moesten beschermende pakken dragen en hadden borden om hun nek met hun namen en foto’s.

evdgBron: BELGA

Op beelden is te zien dat de vier worden vastgehouden door agenten. Toeschouwers worden ondertussen op afstand gehouden door een grote groep politiemensen. De autoriteiten beschuldigen de verdachten van betrokkenheid bij het smokkelen van migranten. China zit vanwege de coronapandemie grotendeels op slot voor buitenlanders.

De publieke vernedering maakt deel uit van strafmaatregelen die de lokale regering in augustus had aangekondigd, om mensen te straffen die de gezondheidsregels hebben overtreden. Media schrijven dat de vertoning een “waarschuwing” voor de bevolking moest zijn, maar critici op sociale media vonden de aanpak veel te ver gaan.

China verbood publieke vernedering met ‘schandemarsen’ in 2010. De praktijk duikt de laatste tijd echter opnieuw op.

China kon vorig jaar het coronavirus quasi uitroeien op het eigen grondgebied, maar trof daarvoor radicale maatregelen. Internationale vluchten werden beperkt en bij aankomst moesten reizigers verplicht in quarantaine. Ook werd er massaal getest en werden verplaatsingen opgevolgd. Duiken gevallen op, zoals in Xi’an waar 13 miljoen mensen in lockdown zitten, legt China strikte uitgaansverboden op.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten