WHO voorzichtig optimistisch: “2022 kan het jaar worden dat acute pandemie achter de rug is”

© rr

Bijna twee jaar nadat China de eerste besmetting met het coronavirus officieel wereldkundig maakte, toont directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie zich voorzichtig optimistisch over 2022. “Dit kan het jaar worden dat de acute pandemie achter de rug is”, zei hij op een persconferentie in Genève.

jvhBron: BELGA

De meest ernstige gevolgen van de pandemie zouden volgend jaar kunnen uitdoven. “We kunnen een einde maken aan de fase van ziekenhuisopnames en sterfgevallen,” zei WHO-expert Mike Ryan. De WHO rekent ook meer op het gebruik van geneesmiddelen bij de behandeling bij Covid-19 volgend jaar.

De huidige golf van de omikronvariant is verontrustend, zei hij. Samen met de deltavariant zou er een “besmettingstsunami” kunnen ontstaan, aldus Tedros. Intussen is het zeker dat de omikronvariant zich veel sneller verspreidt dan de deltavariant. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is het nu de dominante variant. In Zuid-Afrika is echter onlangs een daling van het aantal gevallen vastgesteld.

Uit voorlopige gegevens uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Denemarken blijkt echter dat mensen in vergelijking met de deltavariant minder vaak in het ziekenhuis belanden, aldus de WHO in haar wekelijkse rapport. Er zijn echter meer studies nodig om die waarnemingen volledig te begrijpen. Geneesmiddelen die eerder hun nut hebben bewezen, lijken ook bij deze variant te zullen helpen, aldus nog de WHO.

Vaccins

Tedros drong er nogmaals bij alle landen op aan niet egoïstisch te zijn, maar te helpen het vaccin eerlijk te verdelen. “Het is tijd om het kortzichtige nationalisme achter ons te laten en bevolkingen en economieën te beschermen door een rechtvaardige wereldwijde distributie van het vaccin.” Vlak voor Kerstmis was in ongeveer de helft van de 194 lidstaten van de WHO nog geen 40 procent van de bevolking gevaccineerd. In ongeveer 40 landen werd nog geen tien procent gevaccineerd. “Dat is een morele schande. Ik roep de leiders van rijke landen op lessen trekken uit alfa, beta, gamma delta en omikron en mee te werken aan de doelstelling van 70 procent. De vaccinongelijkheid moet worden aangepakt.”

De WHO-baas suggereerde dan ook een voornemen voor het nieuwe jaar: “Ik wil dat regeringen, bedrijven en burgers meewerken aan een campagne om tegen begin juli volgend jaar 70 procent van de bevolking in elk land gevaccineerd te krijgen.”

Cijfers

Twee jaar na het uitbreken van de pandemie herinnerde de WHO ook aan de 278 miljoen coronabesmettingen en de bijna 5,4 miljoen overlijdens wereldwijd. “Het werkelijke aantal slachtoffers ligt veel hoger,” zei Tedros. “Om nog maar te zwijgen van de vele miljoenen mensen die met de gevolgen van long covid kampen. Populisme, kortzichtig nationalisme en het hamsteren van medische apparatuur hebben het pad geëffend voor nieuwe varianten”, hekelde de WHO.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten