Antwerps koppeltje dat verdacht wordt van ontvoering in Portugal blijft voorlopig in de cel

Het kidnap-koppeltje Muslim I. en Laura D. 

Het kidnap-koppeltje Muslim I. en Laura D. ©  vdaa

Antwerpen -

Drie verdachten die vorige week werden opgepakt voor hun vermeende betrokkenheid bij een kidnap voor losgeld in het drugsmilieu, blijven voorlopig in de gevangenis. De raadkamer in Antwerpen heeft de aanhouding woensdag bevestigd. De opdracht voor de ontvoering, die in januari 2021 plaatsvond in Portugal, zou gegeven zijn door de voortvluchtige Antwerpse drugscrimineel De Algerijn.

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen arresteerde vorige week zeven verdachten die betrokken zouden geweest bij de ontvoering van Emi Y., een drugshandelaar uit de entourage van De Algerijn. Emi Y. zou geld gestolen hebben van een aantal grote spelers in het milieu, onder wie De Algerijn en Abdelilah El M., alias Black of Narcos. De Algerijn zou daarop een aantal van zijn handlangers hebben uitgestuurd om Emi Y. op te sporen en te kidnappen.

De familie Emi Y. stapte begin januari naar de politie met het verhaal dat Y. in Portugal vastgehouden werd en dat criminelen losgeld eisten. Emi Y. werd een dag later bevrijd uit de hotelkamer in Lissabon waar hij zou zijn vastgehouden.

Voortvluchtig: De Algerijn. 

Voortvluchtig: De Algerijn. ©  vdaa

De zeven verdachten die vorige week werden opgepakt, zijn bijna allemaal bekenden uit de entourage van De Algerijn. Het gaat onder meer om Flamur R. en zijn neefje/zakenpartner Fidan H., die ook verdachte is in een onderzoek naar een granaataanslag. Daarnaast werden ook twee Russisch sprekende vechtsporters opgepakt. De voormalige Olympische judoka David M. en de Tsjetsjeense worstelaar Muslim I. De meeste verdachten verschenen vorige week al voor de raadkamer. Hun aanhouding werd bevestigd.

Kidnap-koppeltje

Drie andere verdachten vroegen om een kort uitstel, omdat hun raadslieden nog geen kans hadden gezien om het omvangrijke dossier grondig te lezen. Het gaat onder meer om Laura D., die een koppeltje vormt met verdachte Muslim I. Laura D. wordt ervan verdacht de locatie van slachtoffer Emi Y. te hebben laten opsporen, mogelijk door iemand die bij een telefoonprovider werkt. “Mijn cliënte ontkent iets met de vermeende ontvoering te maken te hebben.”

Muslim I. en Laura D. 

Muslim I. en Laura D. ©  vdaa

Vermeende ontvoering. De woorden zijn niet willekeurig gekozen, omdat een aantal verdachten inmiddels beweert dat er van een ontvoering nooit echt sprake is geweest. De hele kidnapping zou volgens sommigen nooit hebben plaatsgevonden, maar in scène zijn gezet in een poging om een criminele opdrachtgever in het buitenland op te lichten.

De raadkamer zag voorlopig nog geen reden om verdachten in het dossier vrij te laten. De verdachten die woensdag verschenen, zagen hun aanhouding bevestigd. Laura D., die samen met Muslim I. een koppel vormt, blijft dus net als haar vriend voorlopig aangehouden.

Mohamed Reda C., alias De Algerijn, is eveneens verdachte in het dossier. Hij is al maanden onvindbaar voor politie en justitie. Hij zou naar Dubai zijn gevlucht, nadat hij in juni 2020 nipt kon ontsnappen aan een ontvoeringspoging. De Algerijn wordt door het Antwerpse gerecht onder meer vervolgd voor de aanslag met een brandbom in de Albert Bevernagelei in Deurne. Ook Muslim I. is verdachte in die zaak.

 (vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten