Mark Rutte verdeelt ministerposten in nieuwe regering

Mark Rutte ©  REUTERS

De christendemocraten Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge keren in de nieuwe Nederlandse regering definitief niet terug als ministers van respectievelijk Financiën en Volksgezondheid. Hun oude portefeuilles gaan allebei naar het links-liberale D66 van Sigrid Kaag, blijkt uit de verdeling die donderdag is bekendgemaakt.

jvhBron: BELGA

Formateur Mark Rutte, zelf de beoogde premier, ontvangt van maandag 3 januari tot en met donderdag 6 januari alle kandidaat-bewindslieden. Zij zijn dan al gescreend door onder meer de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Hun namen worden op zondag 2 januari bekendgemaakt. De beëdiging van de nieuwe bewindsploeg wordt op maandag 10 januari verwacht.

Dat D66 de minister van Financiën levert komt niet als een verrassing. Het is al jaren gebruikelijk dat de op een na grootste partij in een regeringscoalitie die belangrijke portefeuille toebedeeld krijgt. Daarom was al langer de verwachting dat Hoekstra als leider van het CDA genoegen zou moeten met een post op een ander departement.

Ook de portefeuille Justitie en Veiligheid, nu nog in handen van CDA’er Ferd Grapperhaus, gaat in de nieuwe samenstelling aan de christendemocraten voorbij. De rechts-liberale VVD levert op dat ministerie de minister en de staatssecretaris van Asiel en Migratie. De minister voor Rechtsbescherming wordt een D66’er.

Het CDA levert wel de ministers van Binnenlandse Zaken, van Buitenlandse Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Defensie gaat naar D66. De VVD levert opnieuw de ministers van Infrastructuur en van Economische Zaken. Onderwijs gaat weer naar D66 en op Landbouw komt opnieuw een minister van de christelijk-sociale ChristenUnie.

Nieuwe posten

Opvallend zijn de nieuwe posten. De ministerpost voor Klimaat en Energie, ondergebracht bij Economische Zaken, gaat zoals verwacht naar D66. De VVD levert de minister voor Natuur en Stikstof, die onder Landbouw gaat vallen. De minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen wordt iemand van de ChristenUnie. Er komt ook een staatssecretaris voor Mijnbouw (D66) en een staatssecretaris voor Toeslagen en Douane (VVD).

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten