Biden wil zondag met Oekraïense president spreken

 

 ©  AFP

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om zondag te telefoneren met zijn Oekraïense ambtgenoot Volodimir Zelenski. Dat maakte het Witte Huis bekend en Zelenski bevestigde het geplande gesprek op Twitter.

Laurence TorckBron: BELGA

Biden en Zelenski zullen het hebben over de Russische militaire dreiging in het oosten van Oekraïne. De Verenigde Staten zullen daarbij de Amerikaanse steun voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne benadrukken, zegt het Witte Huis. Ook de geplande bilaterale gesprekken tussen Washington en Moskou, die het conflict mee zouden moeten oplossen, zullen aan bod komen.

LEES OOK. Nieuwjaarstoespraak Poetin in teken van corona: “Rusland is sterker geworden”

Donderdagavond had Biden al een telefoongesprek van 50 minuten met Russisch president Vladimir Poetin om van gedachten te wisselen over de situatie aan de grens met Oekraïne. De politieke zwaargewichten waarschuwden elkaar dat een escalatie van het conflict fataal zou zijn.

Poetin liet na afloop weten dat hij “tevreden” was van het gesprek. Het Russische staatshoofd benadrukte wel dat massale sancties tegen zijn land “een kolossale fout” zouden zijn. “De discussie was openhartig en concreet”, zei een woordvoerder van het Kremlin.

Militaire interventie

De VS en Rusland houden op 9 en 10 januari bilaterale gesprekken in de Zwitserse stad Genève. Het gaat om een bijeenkomst in het kader van de strategische veiligheidsdialoog die Biden en Poetin tijdens hun top afgelopen juni zijn overeengekomen, die hoofdzakelijk de beheersing van hun kernwapens als doel heeft. Maar ook de situatie in Oekraïne zal aan bod komen.

Rusland heeft tienduizenden troepen gestationeerd aan de grens met het partnerland van de NAVO. Het Westen vreest een mogelijke militaire interventie van Moskou tegen Kiev.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten