Zuid-Afrika neemt afscheid van Desmond Tutu: “Een kruisvaarder voor vrijheid, gerechtigheid, gelijkheid en vrede”

Zuid-Afrika heeft zaterdag afscheid genomen van aartsbisschop emeritus Desmond Tutu. In de Kathedraal van Sint-George in Kaapstad vond zaterdagvoormiddag de begrafenisceremonie plaats voor Tutu, de bekende mensenrechtenactivist en Nobelprijswinnaar voor de Vrede die vorige zondag is overleden.

jvhBron: BELGA

“Als we het begrip ‘internationaal icoon’ zo begrijpen dat die een grote morele autoriteit heeft, buitengewone kwaliteiten en zich ten dienste stelt van de mensheid, dan lijdt het geen twijfel dat dit slaat op de man die we vandaag begraven”, zei president Cyril Ramaphosa in een toespraak. Tutu was “een kruisvaarder voor vrijheid, gerechtigheid, gelijkheid en vrede, niet alleen in Zuid-Afrika, maar wereldwijd”, klonk het.

LEES OOK. Aartsbisschop Desmond Tutu (90) overleden, de grote verzoener die droomde van de Zuid-Afrikaanse regenboognatie (+)

Ramaphosa beschreef Tutu als een “nederig en dapper persoon”, die zich inzette voor zij die onderdrukt worden en lijden. Sinds het einde van de apartheid zette Tutu zich in voor de strijd tegen klimaatverandering, hiv, kindhuwelijken en genderdiscriminatie. “Hij is nooit gestopt met strijden, met zijn mening zeggen, zich zorgen te maken”, zei Ramaphosa. Tutu was het “morele kompas en het nationale geweten” van Zuid-Afrika.

Aansluitend overhandigde Ramaphosa aan Tutu’s weduwe Leah de Zuid-Afrikaanse vlag, met zijn zes kleuren, die Tutu inspireerden tot het begrip ‘regenboognatie’, waarmee hij het vreedzame samenleven van verschillende bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika na de apartheid beschrijft. Tutu’s as wordt nadien bijgezet in een mausoleum in de kathedraal, van waar Tutu jarenlang heeft gepredikt tegen de brutaliteit van het apartheidsregime.

Watercrematie

Op vraag van Tutu wordt zijn lichaam niet op een traditionele manier gecremeerd, maar via watercrematie, dat als duurzamer geldt. Tutu, die bekendstond om zijn bescheidenheid, lag in een eenvoudige kist opgebaard. Zijn familie vroeg om geen bloemen te schenken, wel giften voor het goede doel. Te gast op de eenvoudige ceremonie zijn Tutu’s dichte vrienden en familie, geestelijken en enkele internationale gasten, zoals koning Letsie III uit buurland Lesotho. Zuid-Afrikanen kunnen de begrafenis live op televisie volgen.

De prominente geestelijke overleed zondag op 90-jarige leeftijd. Sindsdien hangen de vlaggen aan openbare gebouwen halfstok. Sinds zondag worden in heel Zuid-Afrika dagelijks de klokken geluid ter ere van Tutu.

Samen met de latere president Nelson Mandela streed Tutu tegen het racistische apartheidssysteem. In 1984 kreeg Tutu de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn vreedzame strijd. Na het einde van de apartheid zette Tutu zich in voor verzoening tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten