Mega Zwemteam leert kinderen zwemmen volgens de nieuwe leerlijnen

“Eerst veilig kunnen bewegen in het water, de zwemslagen komen later”

Op maandag 10 januari organiseert Mega Zwemteam een testmoment voor beginnende zwemmertjes.  © Michel Wijne

EEKLO -

Leren zwemmen is een belangrijke stap in het leven van jonge kinderen. Ook bezorgt het ouders gemoedsrust, wanneer ze weten dat hun kind zichzelf kan behelpen wanneer het in het water valt. “We reiken het stadsbestuur en de scholen de hand om kinderen op een veilige manier te leren zwemmen volgens de nieuwe leerlijnen”, klinkt het bij Mega Zwemteam Eeklo.

De aanpak van Mega Zwemteam Eeklo is gebaseerd op de Leerlijn Zwemmen van ‘Baan Vier’, een groep van vier experten in het leren van zwemmen, waar ook Carine Verbauwen, technisch directeur van Mega Zwemteam, mee samenwerkt. Deze leerlijnen worden door alle schoolnetten gehanteerd als leidraad voor het geven van kwaliteitsvol zwemonderwijs in Vlaanderen. “In navolging van deze leerlijnen voor het onderwijs, zullen ook wij deze leerlijnen hanteren”, zegt Carine Verbauwen. “Op die manier nemen de kinderen die bij ons opgeleid worden een voorsprong. Alles wat ze binnen het onderwijs moeten kunnen, krijgen ze ook in onze zwemschool aangeleerd. Kortom alles wat nodig is om op een degelijke manier te leren zwemmen.”

Vier niveaugroepen

“Onze zwemschool wordt opgedeeld in vier niveaugroepen: de Zeepaardjes, de Pinguïns, de Zeehonden en de Waterschildpadden”, gaat Carine Verbauwen verder. “Kinderen met watervrees starten bij de zeepaardjes. Met watervrees bedoelen we dat een kindje bang is om in het water te gaan. Maar ook als een kind nog niet vlot met het hoofd in/onder water durft, spreken we over watervrees. Wie met een hulpmiddel op de rug kan blijven drijven en met het hoofd onder water belletjes durft blazen start bij het niveau Pinguïn. Na het behalen van het Pinguïnbrevet, gaan de kinderen over naar niveau Zeehond en verhuizen ze naar het diepe gedeelte van het instructiebad, waar ze alle nodige vaardigheden aanleren om kantveilig te zijn en ook benen rugslag leren. In niveau 4 ‘Waterschildpadden’ herhalen we de oefenstof in het 25 meter bad en leren we in het instructiebad het zijwaarts verplaatsen in benen crawl met aquatische ademhaling. Vanaf dat moment zijn de kinderen klaar om te starten bij de zwemclub”, aldus Carine.

 Stagiairs

GO! Scholengroep Dynamiek sprong alvast op de kar en zag een samenwerking met Mega Zwemteam Eeklo meteen volledig zitten. “Het was heel aangenaam om vast te stellen dat onze methodiek door GO! Scholengroep Dynamiek meteen enthousiast onthaald werd”, zegt Carine. “De schoolde stuurde ons tal van laatstejaars kinderverzorging en leerlingen van de sportafdeling die bij ons stage kwamen lopen en zo grondig kennismaakten met de methodiek van de nieuwe zwemleerlijn. Begin 2022 staat ook een opleiding aan leerkrachten van GO! Scholengroep Dynamiek op het programma.”

Levensreddend

De methodiek van ‘De nieuwe leerlijnen zwemmen’ kan levens redden. Dat werd onlangs heel duidelijk toen een meisje van vier tijdens een boottochtje met haar grootouders in het water viel. In een seconde van onoplettendheid tuimelde het meisje overboord. Zoals aangeleerd tijdens de lessen van de zwemschool nam ze meteen de sterhouding aan, waarbij ze bleef drijven op haar rug en vlug door haar oma gered kon worden. “Ze kreeg geen water binnen, moest dus niet hoesten, sloeg niet in paniek en bleef flink op haar rug drijven, allemaal vaardigheden die ze leerde tijdens de lesjes watergewenning bij Carine Verbauwen”, klinkt het bij een dankbare ouder.

Testdag

Op maandag 10 januari organiseert Mega Zwemteam in het Verbauwenbad een testdag. “Tijdens ons testmoment worden de kinderen ingedeeld in niveaugroepjes. Op die manier kunnen we de kinderen op een heel efficiënte manier de basis van het zwemmen meegeven, waardoor ze later op een vlotte manier de verschillende slagen kunnen aanleren.” (Michel Wijne)

Inschrijven voor het testmoment kan op www.megaeeklo.be. De lessen zelf starten op 17 januari.

Tijdens de lessen leren de kinderen alles wat nodig is om op een degelijke manier te leren zwemmen. © Michel Wijne

Aangeboden door onze partners