Nieuwe waarneming van otter in Rupelstreek

© ATV

Rupelstreek -

Na een eerste waarneming in juli werd afgelopen week in de Rupelstreek opnieuw een otter gespot. Het dier verscheen voor een cameraval die natuurfotograaf David Van den Broeck had geplaatst. De precieze locatie wordt ook nu niet bekendgemaakt.

Een eerste waarneming dateert van 6 juli en dat was bijzonder sensationeel, want het was de allereerste bevestigde waarneming in de Rupelstreek. Op woensdag 29 december wist David Van den Broeck, vrijwilliger bij Natuurpunt Rupelstreek, opnieuw een otter voor een van zijn cameravallen te lokken.

“Absolute zekerheid is er niet, maar de kans is wel behoorlijk groot dat het om hetzelfde dier gaat”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt Rupelstreek. “Dat zou betekenen dat de otter het gebied geregeld bezoekt en dat het dus deel uitmaakt van zijn of haar leefgebied.”

“Het gaat om een waarneming in een natuurgebied dat Natuurpunt beheert langs een van onze grote rivieren Schelde, Rupel en Nete. De waarneming is een mooi nieuwjaarscadeau voor David, want het strategisch plaatsen en regelmatig nakijken van de cameravallen is een arbeidsintensieve bezigheid”, vertelt De Keersmaecker. “Het is tevens een mooi nieuwjaarscadeau voor alle vrijwilligers die zich elke dag opnieuw inzetten voor de natuur.”

“Voorlopig zijn de leefgebieden voor de otter beperkt tot natuurgebieden die rechtstreeks grenzen aan de Schelde, Rupel en Nete. Andere waterrijke natuurgebieden zoals Walenhoek in Niel en het natuurgebied Kleiputten Terhagen zijn eveneens geschikt als habitat voor otters, maar zijn alleen via eco-corridors en eco-tunnels op een veilige manier bereikbaar. Daar moeten we de komende jaren voort op inzetten.”

(bar)

Beelden van de cameraval zijn te bekijken op: https://we.tl/t-3OaO8Yi0hw
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten