Terminaal zieke Peter Deruyter ziet dj-livestream helemaal in soep draaien: “Donatieplatform platgevallen en cyberaanval op oudejaarsavond”

Peter Deruyter kreeg met ongelooflijk veel pech af te rekenen tijdens zijn livestream.  ©  Joris Herregods

Berchem -

Peter Deruyter (57) uit Berchem heeft zijn livestream The Unknown Land met tientallen deejays die hij op 24 december begon en tot 1 januari liet voortduren met een kater afgesloten. Op oudjaar kreeg het evenement af te rekenen met een cyberaanval en op het cruciaal moment liet het donatieplatform WhyDonate het afweten. Toch kijkt hij al uit naar een nóg langere livestream met deejays rond zijn verjaardag in mei.

Kristin Matthyssen

The Unknown Land, te volgen op Mixcloud op Playdj.tv, moest geld in de lade brengen van enkele goede doelen. Peter Deruyter (57) wou er enkel zijn kosten uithalen van de huur van het materiaal en alle promo. Maar zelfs dat zal niet lukken. “We gaan slechts een 1.000 euro overhouden in totaal”, vertelt Peter, die al jarenlang aan longemfyseem lijdt en in zijn laatste fase zit. “Ik ga het volledig bedrag aan het Koningin Paolaziekenhuis schenken. Ik wil niet dat ze achter mijn rug gaan praten. De putten zal ik zelf wel proberen te dempen.”

Vorig jaar in mei haalde The Unknown Land probleemloos een miljoen luisteraars. Ditmaal koppelde Peter er goede doelen aan vast en vroeg hij 5 euro. Resultaat? Vier à zes kijkers/luisteraars. Wat hem overstag deed gaan om weer gratis te streamen. “Sinds we gratis gingen trokken we toch nog een 12.000 à 14.000 kijkers. Ik had eerder nog in jullie krant mijn ontgoocheling over die krenterigheid laten blijken, met de woorden dat de mensen nog liever een potje kaviaar kopen om op Instagram te zetten dan aan goede doelen 5 euro te schenken. Iemand heeft na dat artikel nog een bedrag gedoneerd met de boodschap ‘dat is in de plaats van de kaviaar’. Dat vond ik wel schattig.”

LEES OOK. Terminaal zieke Peter (57) moet livestream gratis zetten omdat niemand wil betalen voor goede doelen: “Geschrokken en woest”

Even in rustmodus

Het probleem was dat het donatieplatform WhyDonate.nl het liet afweten van zaterdag tot zondagavond. “Op de cruciale momenten dus. Hierdoor liep ik heel wat geld mis. Om die reden laat ik die betaalterminal nu nog wat langer openstaan voor The Unknown Land. Die mensen hebben intussen alles in orde gebracht en zich geëxcuseerd, maar het kwaad is geschied. The Unknown Land wordt nu overgezet naar YouTube waar alles te herbekijken valt binnenkort.”

Alles wat mis kon gaan is fout gegaan. Op oudejaarsavond kreeg The Unknown Land af te rekenen met een cyberaanval, “waardoor ik onze 4.500 luisteraars op dat moment ineens allemaal kwijt was.”

Omdat alles veel energie gevergd heeft, gaat Peter nu even in rustmodus. Zijn stem klinkt vermoeid. De man is al enige tijd terminaal en The Unknown Land is een verwijzing naar het onbekende land na de dood. “Maar ik blijf strijdvaardig. In mei rond mijn verjaardag ga ik opnieuw een livestream doen, ditmaal met nog meer deejays, en hopelijk minder technische problemen.”

Aangeboden door onze partners