Hier waren tijdens de eerste soldendag zelfs geen Nederlanders meer te bespeuren: “Ach, het komt wel goed”

De regen was de boosdoener op de eerste soldendag in Mechelen. © Dirk Vertommen

Mechelen -

Terwijl het tussen Kerstmis en Nieuwjaar nog over de koppen lopen was in de Mechelse winkelstraten, bleef het op de eerste dag van de solden relatief rustig. Wellicht hield de regen de meeste mensen thuis. En in tegenstelling tot vorige week, waren er ook geen Nederlanders meer te bespeuren in Mechelen.

Ward Bosmans

In Mechelen namen de solden een voorzichtige start. Maandagnamiddag waren er natuurlijk wel wat koopjesjagers op pad in de Dijlestad, hier en daar stond zelfs een korte rij aan te schuiven aan de deur van een winkel, maar dat had wellicht meer met de coronamaatregelen te maken dan met de drukte.

Van een overrompeling, zoals dat vorige week enkele keren het geval was, was er deze keer geen sprake. Opvallend genoeg waren er maandag nauwelijks of geen Nederlanders te bespeuren in de Mechelse straten. Bij onze noorderburen is de kerstvakantie al voorbij en gingen maandag de scholen terug van start.

Sep toont zijn nieuwe voetbalschoenen. © Dirk Vertommen

De familie Van der Weyden uit Heist-op-den-Berg is wel van de partij op de eerste soldendag. Zoontjes Sep en Fedde hadden nieuwe voetbalschoenen nodig. “We hebben bewust gewacht tot de solden. Op de schoenen was jammer genoeg maar 10% korting. Verder zijn we niet bepaald op zoek naar kleding, we profiteren gewoon van onze laatste verlofdagen.”

Yara en Yannick uit Mechelen hebben zelf een zaak in Mechelen. “Op maandag is onze winkel gesloten, daarom profiteren we er nu van”, zegt Yara. “We komen de cadeaubons verzilveren die we tijdens de eindejaarsfeesten kregen. We kiezen er bewust voor om bij lokale handelaars te kopen. De kleren die we vandaag gescoord hebben, zijn er wel uit de nieuwe collectie, dus kortingen hebben we niet kunnen genieten. Voorlopig zijn het alleen kleren voor Yannick, ik ga liever alleen shoppen, dan kan ik daar rustig de tijd voor nemen.”

Yara en Yannick kopen bewust bij lokale handelaars © Dirk Vertommen

Moeder Catherine en dochter Louise uit Bonheiden zijn doelgericht op koopjesjacht. “We waren nog met verlof en we dachten dat het niet al te druk zou zijn vandaag. Dat lijkt te kloppen. De kortingen die we kregen, schommelen tussen de 30 en de 50%. Ik heb een outfit gekocht voor een trouwfeest en iets om mee te gaan werken. We letten wel een beetje op ons budget.”

Moeder Catherine en dochter Louise op koopjesjacht. © Dirk Vertommen

Bij lingeriewinkel Femina is het gezellig druk. “Er stonden vanmorgen om 10u al mensen voor de deur”, zegt Lies Lauwers. De eerste soldendag is ook haar eerste dag als zaakvoerster. Ze nam de bijna honderdjarige zaak over van An Nelissen. “Tot kort na de middag stond onze winkel constant vol. Wij geven kortingen van 20 tot 30%. Deze eerste dag was best hectisch voor mij.”

Ook bij de herenkledingzaak Alibi aan de Vleeshouwersstraat zijn een tiental mensen op zoek naar interessante koopjes. “Als het slecht weer is, is er vaak ook wat minder volk”, beseffen Yvo, Christine en Luna uit Willebroek. “Daarvan wilden wij profiteren.” Yvo: “Ik hou niet van de drukte. Dit is de eerste winkel waar we binnenstappen. Ik heb meteen een leuke broek gekocht.”

“Het is inderdaad relatief rustig in Mechelen”, zegt Oona Smets, zaakvoerster van Alibi. “Het weer is de boosdoener, en je mag ook niet vergeten dat het een weekdag is. Maar dat komt later deze week wel goed.”

Yvo scoorde een nieuwe broek bij herenkleding Alibi. © Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners