The Wall Street Journal: “Antwerpen is nu een drugseconomie, een kopie van Miami in de jaren 1980”

 

 ©  Jimmy Kets

De Antwerpse haven bracht eeuwenlang rijkdom naar de stad. Kunst, mode en vooral diamant. Maar een ander importproduct, eentje waar de stad niet fier op is, heeft veel grotere geldstromen op gang gebracht. Wit poeder, lees cocaïne, heeft corruptie en geweld naar de stad aan de stroom gebracht, zo schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal deze week.

Bron: The Wall Street Journal

De krant vergelijkt de stad van Bart De Wever met Miami in de jaren ‘80. Volgens The Wall Street Journal zouden de lokale autoriteiten dit jaar 88 ton in containers verstopte cocaïne uit Latijns-Amerika in beslag hebben genomen. Een vertienvoudiging van de hoeveelheid in het jaar 2014. Waarschijnlijk is nog eens een veelvoud daarvan onopgemerkt gebleven.

De Antwerpse haven behandelt dagelijks zo’n 20.000 containers. Daarvan wordt slechts 1 op de 42 gecontroleerd, bleek eerder dit jaar uit berekeningen van de krant De Tijd. Die merkte wel op dat dat een vooruitgang is tegenover twee jaar geleden. Toen controleerde de douane slechts 1 op elke 100 containers.

Niet langer Spaanse havens, maar die van Antwerpen en Rotterdam zijn nu de belangrijkste toegangspoort voor cocaïne naar het continent, zo blijkt uit een gezamenlijk rapport van het Bureau voor Drugs en Criminaliteit van de Verenigde Naties en Europol.

 

 ©  BELGAIMAGE

Omdat smokkelaars het continent overspoelen met cocaïne zou Europa nu volgens de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration) een grotere markt zijn geworden dan de VS. In totaal zouden 4,3 miljoen Europeanen cocaïne gebruiken, bleek uit een rapport van het European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA) in 2019. Daarmee is het product na cannabis de populairste drug op de Europese markt. De cijfers zullen onder impuls van de pandemie ongetwijfeld verder zijn gestegen.

De DEA vergelijkt de situatie in Antwerpen met de “drugseconomie” van Miami in de jaren 1980. De drugsoorlog in Miami werd gekenmerkt door een reeks gewapende conflicten tussen de regering van de Verenigde Staten en verschillende drugskartels, voornamelijk het Medellín-kartel. De oorlog werd voornamelijk aangewakkerd door de illegale handel in cocaïne.

In een reactie zegt burgemeester Bart de Wever (N-VA): “Slecht geld verdrijft goed geld. Het jaagt eerlijke mensen weg.” Volgens hem is elke laag van de samenleving besmet.

Vorig jaar werd bij het grootste drugsonderzoek ooit in ons land, na het ontcijferen van de gecodeerde telefoons van Sky ECC, ontdekt dat onder meer ambtenaren, agenten en havenpersoneel samenwerkten met de drugsbenden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten