Rémi Cavagna bereidt seizoen voor met zes schroeven in zijn rug: “Die val had het einde kunnen betekenen”

Cavangna kroonde zich in augustus tot Frans kampioen. 

Cavangna kroonde zich in augustus tot Frans kampioen. ©  AFP

Rémi Cavagna en Mauri Vansevenant kwamen tijdens de eerste stage van Quick Step-Alpha Vinyl in Spanje ten val. Vooral voor de Fransman waren de gevolgen niet min. Hij ontsnapte aan een verlamming.

Michael Van Damme

Op het einde van een trainingssessie in Calpe, op 8 december, reden Cavagna en co. een lang recht stuk richting hotel toen plots een auto uit een klein weggetje kwam. De renners Quick Step-Alpha Vinyl gingen hard in de remmen, maar Cavagna was net te laat omdat de auto werd gemaskeerd door een muurtje. Niemand raakte de auto, maar Cavangna kwam wel zwaar ten val.

“Ik ben hard en sta normaal altijd meteen recht, maar dit keer was ik compleet geblokkeerd”, zegt Cavangna in een gesprek met de Franse sportkrant L’Equipe.

In het ziekenhuis van Valencia werd hij geopereerd aan een breuk in de ruggewervel. Er werden zes schroeven geplaatst en hij mocht zes weken niet op een koersfiets zitten. Bij niet-topsporters wordt een dergelijke breuk vaal conservatief behandeld, door de rug zes manden te immobiliseren, maar dat was voor Cavagna geen optie als hij iets wilde maken van komend seizoen.

“Ik ben ontsnapt, want mijn zenuw zat vlakbij. Ik heb begrepen dat ik evengoed niet meer had kunnen lopen. Die val had het einde van alles kunnen zijn. Nu zit ik weer op tachtig procent van mijn mogelijkheden. Ik moet geen van mijn doelen voor komend seizoen schrappen, ik zal alleen de basis missen die ik normaal in de winter leg.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten