Donald Trump annuleert persconferentie over “de misdaad van de eeuw”

Donald Trump 

Donald Trump ©  AP

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft een persconferentie geannuleerd die hij had gepland voor 6 januari, de dag waarop een jaar eerder zijn aanhangers het Capitool bestormden. In plaats daarvan zal hij dezelfde onderwerpen die hij zou hebben besproken, behandelen tijdens een persconferentie op een bijeenkomst op 15 januari in Arizona.

jvhBron: BELGA

In de verklaring waarin hij de annulering van zijn persconferentie aankondigde, herhaalde Trump opnieuw zijn theorie dat “fraude” heeft gezorgd voor zijn verkiezingsnederlaag tegen Joe Biden en noemde die “de misdaad van de eeuw”. Daarin is Trump overigens geen roepende in de woestijn: uit peilingen blijkt consequent dat ongeveer 70 procent van de Republikeinen denkt dat Biden onwettig is gekozen.

Op donderdag zullen Biden en vicepresident Kamala Harris spreken vanuit Statuary Hall van het Capitool, de plek waar Trump-aanhangers zich een jaar geleden langs de politie vochten om het fysieke hart van de Amerikaanse democratie binnen te vallen. “Donderdag gaat de president de waarheid spreken over wat er is gebeurd, niet de leugens die sommigen sindsdien hebben verspreid, en het gevaar dat het gebeurde vormt voor de rechtsstaat en ons systeem van democratisch bestuur”, zei Witte Huis-woordvoerster Jen Psaki dinsdag.

Momenteel onderzoekt een panel van het Huis van Afgevaardigden de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. In het kader van dat onderzoek heeft het Huis dinsdag om de vrijwillige medewerking van Fox News-presentator Sean Hannity verzocht. Eerder werden vertrouwelingen van oud-president Trump, onder wie ex-adviseur Steve Bannon en oud-stafchef Mark Meadows, gedagvaard om voor het Huis te getuigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten