Installatiefout van gasvuur mogelijke oorzaak van dodelijke ontploffing Turnhout, controles uitgevoerd op 11 andere plaatsen

© Belga

Een installatiefout van een gasvuur. Dat is momenteel de piste die wordt gevolgd als oorzaak van de ontploffing van het woonblok in de Boerenkrijglaan in Turnhout. Dat meldt het parket op basis van eerste vaststellingen in het gerechtelijk onderzoek. Er werden meteen controles uitgevoerd op elf andere locaties in Vlaanderen en Brussel.

jvh

Bij de ontploffing in de vroege ochtend van 31 december 2021 hebben vier mensen het leven gelaten. Het gaat om een koppel van 60 en 70 jaar en een koppel van 72 en 79. Twee andere bewoners raakten gewond.

LEES OOK. Mesaanval kreeg hem niet klein, maar tegen gasexplosie was hij kansloos: Patrick en Rosa twee van de vier dodelijke slachtoffers in Turnhout (+)

Gespecialiseerde firma

Omdat aan de hand van de gegevens in de huidige stand van het gerechtelijk onderzoek niet kan worden uitgesloten dat de ontploffing mogelijk het gevolg zou kunnen zijn van een technisch probleem bij de externe installatie van een gasvuur door de installateur én om elk risico uit te sluiten, werd meteen actie ondernemen.

“Als een fout bij de installatie van het gasvuur de oorzaak was, waar we nu vanuit gaan, moet verder onderzocht worden op welke manier de installatie gebeurd is, en waarom het fout gelopen is”, reageert Kristof Aerts van het Antwerps parket.

De installatie werd uitgevoerd door een gespecialiseerde firma. “Maar het is nog niet duidelijk wie er specifiek verantwoordelijk is geweest voor de aansluiting. Het parket onderzoekt verder wie in opdracht van wie werkte, wie exact wat heeft gedaan, of de nodige vergunningen er waren, enzovoort. Daar zijn we nu nog niet uit.”

Controles op 11 andere plaatsen

De bewuste firma zou ook op elf andere plaatsen een gasvuur hebben geïnstalleerd. “Er werd een lijst gemaakt van elf locaties om te bekijken of de installatie ook daar voor problemen zorgde, maar dat bleek niet het geval.”

LEES OOK. Wanneer gaslekken wél en niet exploderen, en waarom je de voordeur moet openzetten bij het vluchten

Het gaat om elf plaatsen in Antwerpen, Deurne, Wilrijk, Kontich en Schaarbeek, waar maandagnacht ook al meteen controles zijn uitgevoerd door de lokale politiezones in samenwerking met de brandweerdiensten en de nutsmaatschappijen. De resultaten van die controles zouden volgens onze informatie geruststellend zijn.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet door de recherche van de politie van Turnhout onder leiding van de onderzoeksrechter.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten