Pfizer en BioNTech ontwikkelen vaccin tegen gordelroos of zona

 

 ©  UZ Leuven

De farmabedrijven Pfizer en BioNTech willen een vaccin ontwikkelen tegen gordelroos of zona, een pijnlijke huidaandoening. Dit vaccin zou dan het eerste zijn dat gebaseerd is op de mRNA-technologie (messenger ribonucleic acid), die ook gebruikt wordt in het coronavaccin van beide bedrijven. De klinische studies zullen starten in de tweede jaarhelft.

Bron: BELGA

Gordelroos of herpes zoster wordt door een virus veroorzaakt. Bij kinderen is dat verantwoordelijk voor de windpokken, maar doordat het vaak levenslang in de zenuwcellen aanwezig is, kan het op latere leeftijd gordelroos veroorzaken. Typische kenmerken zijn een brandende pijn, gevolgd door een lintvormige verspreiding van blaasjes op de huid. Zelfs na genezing van de uitslag kan de zenuwpijn nog lang aanhouden.

Er bestaan al meerdere vaccins tegen zona, in Europa zijn er al twee goedgekeurd (Shingix en Zostravax). Bij het vaccin dat Pfizer en BioNTech willen ontwikkelen, wordt gebruikgemaakt van de innovatieve mRNA-technologie. Beide bedrijven gaan de ontwikkelingskosten, en mogelijk latere winsten, delen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten