Alpheus wordt na gastronomisch uitstapje opnieuw buurtbistro

Nieuw gezicht van Alpheus: Patrick Cox. 

Nieuw gezicht van Alpheus: Patrick Cox. © Patrick De Roo

Berchem, Kontich -

De coronacrisis dwong Alpheus midden 2020 om het roer om te gooien. Eigenaar Dave De Causemaeker transformeerde de bistro in een gastronomisch restaurant. Dat uitstapje is nu ten einde. Op 10 januari opent de zaak opnieuw als buurtbistro. “Dat concept slaat beter aan in deze buurt.” De zaak zal bovendien gerund worden door een nieuw gezicht: Patrick Cox.

Elien Van Wynsberghe

Dave De Causemaeker nam de zaak in de Jan Moorkensstraat over in 2008 en maakte van de plek die toen nog het Stadionneke heette een buurtbistro. De coronacrisis vroeg echter om verandering. Het aantal plaatsen binnen werd drastisch ingeperkt, wat voor een flinke knauw in de inkomsten zorgde.

De buurtbistro werd omgetoverd tot een gastronomisch restaurant met nieuwe meubels, een opwaardering van de keuken en een nieuw keukenteam met chef Stijn Rottier. “Dat gastronomisch gegeven was een succes. We scoorden op Gault&Millau. Maar ik ben ervan overtuigd dat een bistro toch beter werkt in deze buurt”, zegt De Causemaeker.

Vanaf 10 januari zal Alpheus telkens van maandag tot en met vrijdag geopend zijn. “We worden opnieuw zeer toegankelijk. De drankkaart zal worden uitgebreid en we werken weer met een bistrokaart. Denk aan een gewone steak, stoofvlees, een hamburger, een aantal salades en pasta’s en voorgerechtjes zoals carpaccio.” De linnen tafelkleden worden weer netjes opgeborgen in de kast.


 

 © Patrick De Roo

Alpheus krijgt ook een nieuw gezicht. “Patrick Cox zal mijn vennoot worden en de zaak in goede banen leiden.” De twee werkten eerder al samen als vennoten van TakeTwo, een horecazaak aan cinema Kinepolis op de Groenendaallaan. “Maar vorig jaar heb ik mijn aandelen daar verkocht”, vertelt Cox. “Ik had het even gehad. Door corona. Ik heb toen een beetje in de bouw gewerkt maar blijkbaar jeukte het toch om opnieuw de horeca in te stappen. En een toegankelijke buurtbrasserie met herkenbare gerechten en een perfect geserveerd Boerke: in dat verhaal wilde ik graag meegaan.”

Ondertussen werken De Causemaeker en chef Stijn Rottier samen gestaag verder aan een nieuw project in Kontich: een compleet nieuw café-restaurant Fortuin dat in de plaats komt van de oude In de Fortuin. “Dat is een volledige nieuwbouw. Een totaalconcept. Het wordt een echte staminee. Een bistro met daarboven eventzalen en een feestzaal”, zegt De Causemaeker. “We staan daar al vrij ver en hopen eind februari, begin maart open te gaan. Maar het zijn bizarre tijden. We hopen dat het virus onder controle blijft.”

Alpheus: Jan Moorkensstraat 80. Open van maandag-vrijdag.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten