Bondscoach Sven Vanthourenhout drong niet aan bij de keuze van Wout van Aert: “Dit schept kansen voor anderen”


 

 ©  BELGA

Bondscoach Sven Vanthourenhout is niet verrast door de keuze van Van Aert. “Dit was altijd al zijn plan. Alleen onvoorziene omstandigheden hadden dit nog kunnen veranderen. Daarom heb ik ook niet aangedrongen.”

“Wout en zijn ploeg wilden een langer trainingsblok richting voorjaar kunnen inlassen, een WK in Amerika kwam daardoor ongelegen. Zeker nu Roubaix ook nog week later valt dan gebruikelijk. Dus, begrijp ik het? Ja. Maar vind ik het jammer? Ook ja. Zeker nu Mathieu er ook niet bij is. Jongens van dat kaliber mis je altijd op het WK.” Vanthourenhout begrijpt vooral dat een vierde wereldtitel niet langer de grootste prioriteit is voor Van Aert. “We moeten eerlijk zijn: zo’n nieuwe wereldtitel zou héél fraai zijn, maar dat gaat zijn carrière niet meer maken. Wat anders is dan voor pakweg Pidcock. Die moet wel nog altijd zijn eerste wereldtitel bij de profs winnen. Feit is: voor de loopbaan en het palmares van Van Aert betekent het vandaag veel meer als hij straks de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix zou kunnen winnen, of een wereldtitel op de weg. Dat is nu eenmaal de realiteit: in de cross heeft hij al alles gewonnen, terwijl hem op de weg nog grote doelen wachten. Dat moet je respecteren.”

Oppurtuniteiten

Tegelijk biedt het ook opportuniteiten. Nu al staat vast dat we voor het eerst in zeven jaar een andere wereldkampioen dan Van Aert of Van der Poel krijgen. Een grotere kans gaan Belgen als Iserbyt en Aerts niet snel meer krijgen. Vanthourenhout: “Dat heb ik die jongens ook al ingepeperd. Voor een goed begrip: Pidcock is er dus wel nog altijd bij. Dat was voor mij al een topfavoriet en dat wordt hij nu meer dan ooit. Maar natuurlijk mogen Iserbyt of Aerts nu dromen. Meer dan dromen zelfs. Dit schept kansen. Want het blijft wel een wereldtitel. Nu zullen we misschien even zeggen dat het een WK zonder Van Aert of Van der Poel was, maar wie weet dat over vijftien jaar nog? Dan sta je met die titel toch maar mooi in de boeken.”

bekijk ook

Bondscoach Sven Vanthourenhout verkent voor ons BK-parcours in Middelkerke: “Van Aert kan hier al na een halve ronde alleen weg zijn”

(wvo)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten