Verkoop van speed pedelecs gedaald in 2021

Archiefbeeld ©  Kristof Vadino

Het voorbije jaar werden 12.377 speed pedelecs ingeschreven in ons land. Dat zijn ruim 200 stuks, of 1,7 procent, minder dan in 2020. Tegenover 2019 was er zelfs een daling van bijna 8 procent, meldt mobiliteitsfederatie Traxio. De markt lijkt stilaan verzadigd – zij die interesse toonden hebben er een gekocht – en volgens Traxio zal het vooral afhangen van de verbeterde weginfrastructuur om nieuwe kopers aan te trekken.

jvhBron: BELGA

De mobiliteitsfederatie wijst onder meer naar de natte zomer als verklaring voor de iets lagere verkoop in 2021. “Dat heeft beslist een negatieve impact gehad. Na een veelbelovend voorjaar kleuren de cijfers vanaf juni veelal rood en dit ondanks de terugkeer van de files rond Antwerpen en Brussel. November zorgde nog voor een (korte) heropflakkering, maar in december werden slechts 731 exemplaren ingeschreven”. 

Particulieren, die goed zijn voor ongeveer de helft van de markt, kochten vorig jaar minder speed pedelecs (-6,6 procent). Bij bedrijven wordt er meer gekozen voor leasingformules dan voor de aankoop. “Maar de (vooral in Vlaanderen) populariteit van de speed pedelec als bedrijfsfiets in 2019, wordt niet langer bereikt. Fietshandelaars bevestigen dat de speed pedelec, zelfs in Vlaanderen, een nichemarkt blijft, die zeker nog potentieel heeft in onze filegevoelige verstedelijkte regio’s”, aldus Traxio.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten