Filipijnen verbieden kindhuwelijken

Themabeeld 

Themabeeld ©  Shutterstock

In de Filipijnen zijn kindhuwelijken voortaan verboden. Dat heeft het Aziatische land donderdag aangekondigd. Momenteel treedt een op de zes Filipijnse meisjes al in het huwelijk voordat ze achttien jaar is.

jvhBron: BELGA

“De staat beschouwt kindhuwelijk als een vorm van kindermishandeling”, aldus de nieuwe wet. Volgens Plan International, een ngo die zich wereldwijd inzet voor kinderrechten, staan de Filipijnen op de twaalfde plek van landen met de meeste kindhuwelijken. 

Filipijnen die de nieuwe wet zouden overtreden, kunnen tot twaalf jaar celstraf krijgen. Maar ook mensen die met een minderjarige samenwonen of betrokken zijn bij de totstandkoming van een kindhuwelijk kunnen vervolgd worden.

Volgens een recent rapport van Unicef zijn er wereldwijd meer dan 500 miljoen vrouwen en meisjes die als kind in het huwelijk traden. Vooral in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en in Zuid-Aziatische landen gebeurt dit nog vaak. Maar volgens Unicef daalt het aantal kindhuwelijken.

Ana Maria Locsin van Plan International Filipijnen reageert opgetogen op de beslissing: “Het kindhuwelijk is een schadelijke praktijk met een blijvend effect op het leven van jongens en meisjes. Het ontneemt hen het recht om vrij te zijn van geweld, het recht op onderwijs en het recht op (seksuele) gezondheid.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten