Zwitsers leger slaat Whatsapp in de ban

 

 ©  AFP

Het Zwitserse leger heeft het gebruik van berichtenapps zoals Whatsapp, Signal en Telegram verboden tijdens de dienst. Het leger verkiest een Zwitserse dienst, zo bevestigt een woordvoerder.

jvhBron: Belga, Tages-Anzeiger

Eind december heeft het Zwitserse leger een mededeling verstuurd waarbij soldaten worden verzocht de Zwitserse berichtendienst Threema te gebruiken en tijdens operaties geen andere toepassingen te gebruiken voor communicatie op hun privételefoons.

Threema wordt al gebruikt binnen de overheid in Zwitserland. De toepassing zou veiliger zijn op vlak gegevensbescherming dan andere diensten. Zo valt ze niet zoals Whatsapp onder de Cloud Act, een Amerikaanse wet uit 2018 waardoor Amerikaanse rechters toegang tot data kunnen eisen, zelfs als die gegevens op servers buiten de VS staan.

Threema belooft beveiligde communicatie zonder dat gebruikers een telefoonnummer of e-mailadres moeten opgeven. Tien miljoen mensen zouden er al gebruik van maken, zegt het bedrijf zelf. In tegenstelling tot Whatsapp is de toepassing niet gratis, maar kost ze eenmalig 3,99 euro om te downloaden. Het leger zal die kost op zich nemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten