Kijk uit voor overstekende driekoningen!

© JAA

Wijnegem -

Marilouzar, Elienchor en nog tientallen andere schattige koningskinderen trippelden donderdag in groepjes over de Turnhoutsebaan. Ze hadden volle zakjes bij zich want de Wijnegemnaren en lokale handelaars bleken in een gulle bui. Ze hadden duidelijk geen schrik om hun deur te openen zodat de verklede, maar meestal ongemaskerde zangertjes hun driekoningenlied konden zingen.

Jan Auman

Dat laatste was nochtans tegen de officiële richtlijn die de gemeente had uitgevaardigd om het driekoningenzingen, een lange traditie in de kanaalgemeente, dit jaar ondanks de oplaaiende vijfde coronagolf toch te kunnen laten doorgaan.

“Ach. We hielden netjes afstand en bleven altijd buiten, in openlucht. Om op de bel te drukken, droegen mijn koningen Jef (12) en Staf Chroneos (8) zelfs speciaal handschoentjes. Dat zal wel volstaan zeker”, aldus koninklijk begeleider Mieke Somers, in het dagelijkse leven de mama van de twee guitige kereltjes.

Aan hun sierlijke mantels te zien, lijken die wel echt van ver te komen, zij het niet uit het oosten maar uit het zuiden. Jef en Staf dragen allebei een echte djellaba, cadeautjes van een Marokkaanse schoonbroer die intussen uit de familie verdwenen is. Een nieuwe hoed hebben ze in tegenstelling tot wat de tekst van hun liedje doet vermoeden, evenmin nodig. “Die mooie hoofddeksels heeft de bomma nog echt gedragen”, lachen de jongens.

Hun draagtas zit vol lekkers en de bokaal van Jef rammelt van de centjes. “We hebben al veel succes gehad. Dit is al hun derde draagtas. We zijn er daarnet al twee volle thuis gaan afzetten. Ons doel; zo’n honderd huizen en winkels afgaan. We zijn goed op weg”, trekt mama Mieke de koninklijke stoet weer op gang.

Uit het verre Wommelgem

Al goed dat de gemeente haar waarschuwingsborden ‘opgelet zingende kinderen’ bij de ingang van het dorp heeft gezet om automobilisten tot voorzichtigheid aan te manen want Jef en Staf zijn lang niet de enige koningen die er op deze zeldzame mooie dag in de kerstvakantie op uit getrokken zijn. We botsen al meteen op twee schattige koninginnetjes die uit het verre Wommelgem naar Wijnegem zijn gereisd.

Marilouzar en Elienchior uit Wommelgem waren heel mooi uitgedost..

Marilouzar en Elienchior uit Wommelgem waren heel mooi uitgedost.. © JAA

Marilou (7) en Elien (7), twee vriendinnetjes van basisschool De Knikkerbaan in Berchem, wisten van de driekoningenreputatie van het nochtans door N-VA bestuurde Wijnegem en zijn daarom deze kant uitgegaan. “Ze hebben thuis eerst hun ster en andere attributen zelf in elkaar geknutseld”, vertellen Iris en Kristof, de ouders van één van de meisjes. “In Wommelgem bestaat die traditie minder. De mensen in Wijnegem zijn allemaal vriendelijk. Zelfs de man van het sushirestaurant deed open en heeft wat kroepoek meegegeven. Het maskertje mocht van ons af, want Marilouzar en Elienchior gaan nergens binnen.”

Deze kleine koningen komen allemaal van kleuterschool Het Notendopje.

Deze kleine koningen komen allemaal van kleuterschool Het Notendopje. © JAA

Wedstrijd

Gezinsbond, Davidsfonds, Fidelitas, Femma, KWB, KWTG, cultuurraad Wijnegem, de jeugdraad en heemkundige kring organiseren al meer dan veertig jaar een heuse driekoningenwedstrijd in Wijnegem.

“De zangwedstrijd kan helaas niet binnenshuis en met een voltallige jury in’t Gasthuis of gemeentehuis plaatsvinden. Zangertjes mogen zich de hele namiddag en vooravond wel aanbieden in de voortuin van het gemeenschapscentrum om daar voor een klein comité van wijzen hun liedjes te zingen”, aldus jeugdschepen Maarten Janssens (N-VA), die door zijn aanwezigheid illustreert dat Wijnegem het driekoningenfeest echt wel hoog in het vaandel draagt.

Chelsea en Quinten treden in de voortuin van ’t Gasthuis. Hanne van de jeugddienst legt hun optreden vast zodat de jury later coronaveilig alles kan bekijken en beoordelen.

Chelsea en Quinten treden in de voortuin van ’t Gasthuis. Hanne van de jeugddienst legt hun optreden vast zodat de jury later coronaveilig alles kan bekijken en beoordelen. © JAA

Onder toezicht van de sterke opperkoning Karel Baets (80), nestor van de cultuurraad die zelfs corona overleefde, filmt jeugdconsulente Hanne Van Dooren alle koninklijke gezangen.

“Een deskundige jury zal de komende dagen alle clips bekijken en punten geven op basis van originaliteit, kleding, meegebrachte ster en liedjeskeuze”, legt schepen Janssens uit “Iedereen krijgt sowieso minstens 50%. Voor de allerbesten hebben we naast de zoetigheid die ze hier ter plaatse mee krijgen ook nog een kleine geldsom in petto. Volgende week maken we de uitslag bekend. De eerste uren kwamen vooral kinderen langs, maar vanavond verwachten we ook nog wat oude jongeren van de scouts en Chiro, maar ook volwassenen.”

De teller van de jury stond aan het eind op 204 zanger(tje)s, verdeeld over 35 groepjes.

 

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten