Inflatie in eurozone klimt naar nieuw record

Themabeeld 

Themabeeld ©  REUTERS

De inflatie blijft hoge toppen scheren in de eurozone. In december kwam die onverwacht uit op 5 procent op jaarbasis, zo maakte de Europese statistiekdienst Eurostat vrijdag bekend. Het gaat om een nieuwste record.

jvhBron: BELGA

In november was het record – sinds de start van de metingen in 1997 – al aangescherpt tot 4,9 procent. De verdere stijging naar 5 procent gaat in tegen de glazen bol van de analisten. De analisten van het financiële nieuwsagentschap Bloomberg hadden gerekend op een lichte terugval tot 4,8 procent.

De energieprijzen blijven de boeman die het algemene prijsniveau opdrijft. In december steeg de prijs van energie op een jaar tijd met 26 procent. De inflatie uitgezuiverd van volatiele producten zoals energie en voeding blijft op 2,6 procent.

Tijdelijk?

De torenhoge inflatie kan zorgen baren voor het postcorona economische herstel in de eurozone. Het maakt de taak van de Europese Centrale Bank er alleszins niet eenvoudiger op. Die hamert erop dat de hoge inflatie tijdelijk is. De ECB heeft de afbouw van de stimulusmaatregelen in grote lijnen uitgestippeld, maar andere centrale banken doen dat ingrijpender. Maar een renteverhoging zou volgens centraal bankier Christine Lagarde niet het juiste antwoord zijn op de hoge inflatie.

De ECB streeft een inflatie van 2 procent op de middellange termijn na, maar kan (tijdelijk) leven met een licht hoger of lager cijfer. Vorige maand had de ECB de inflatieprognose voor 2022 voor de eurozone verhoogd van 1,7 naar 3,2 procent.

België

Voor België staat 6,5 procent inflatie in de tabellen voor december, na 7,1 procent in november. Het gaat om de inflatie volgens de Europese definitie. het Belgische statistiekbureau Statbel rapporteerde vorige maand reeds 5,71 procent inflatie in de laatste maand van 2021, ofte opnieuw het hoogste niveau sinds juli 2008. Het verschil in inflatie tussen de Belgische en Europese methode is voornamelijk een gevolg van een andere berekeningsmethode voor huisbrandolie.

Eerder deze week verwachtte het Planbureau dat de spilindex in februari opnieuw wordt overschreden in ons land. Dat betekent dat de uitkeringen in maart met 2 procent zouden stijgen, en de ambtenarenweddes in april met 2 procent. Een hoge inflatie betekent ook dat de lonen in de privésector stijgen. In elke sector gebeurt dat evenwel aan een ander tempo. Voor sommige sectoren gebeurt dat maandelijks, voor anderen dan weer jaarlijks.

Het is van 1982 geleden dat een overschrijding van de spilindex zo snel na elkaar zou plaatsvinden. De laatste overschrijding dateert immers van december. In augustus 2021 was er ook al een overschrijding van de spilindex.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten