Raad van State verwerpt vraag tot heropening van snooker- en bowlingzalen: “Geen disproportionele maatregel”

Themabeeld ©  Joris Herregods

De Raad van State heeft vrijdag ook de vraag tot heropening van de snooker-, biljart- en bowlingzalen verworpen, zo blijkt uit twee arresten op zijn website.

jvhBron: BELGA

“De Raad is van oordeel dat het ingeroepen middel niet ernstig is”, klinkt het. De Raad wijst erop dat het wel degelijk gaat om een tijdelijke gedeeltelijke sluiting van de zalen, louter wat betreft het recreatieve gebruik door het publiek. “Op basis van de bepalingen van het Koninklijk Besluit mogen de binnenruimten wel degelijk nog steeds ter beschikking worden gesteld voor sportieve activiteiten, sportieve wedstrijden, sportkampen of sporttrainingen”, klinkt het.

Zowel de Belgische Bowlingsportfederatie als de Belgium Billiards Snooker Association waren vorige maand naar de Raad van State gestapt tegen de beslissingen van het Overlegcomité van 22 december. Ze vonden dat er sprake was van “discriminatie”, omdat het gaat om competitiesporten, terwijl andere sporten wel mogen doorgaan.

“Geen disproportionele maatregel”

Maar uit het verweer van de advocaat van de Belgische staat, gevolgd door de Raad van State, blijkt dat de snooker-, biljart- en bowlingzalen wél mogen openen voor sportieve activiteiten, sportieve wedstrijden, sportkampen of sporttrainingen. “Een sluiting van de binnenruimten voor recreatief gebruik door het publiek lijkt op het eerste gezicht geen disproportionele maatregel te vormen, enerzijds in het licht van het ruimere pakket aan maatregelen die in het KB werden genomen en anderzijds afgetoetst aan de ernstige epidemiologische noodsituatie waarin het land zich bevindt”, luidt het in beide arresten.

“Een schending van het gelijkheidsbeginsel wordt niet aangetoond louter met een verwijzing naar klimzalen en indoor schaatsbanen. Deze lijken immers op het eerste gezicht een wezenlijk andere sportieve context waarbinnen de verspreiding van het virus minder evident is dan bij het recreatief gebruik van de bowlingzalen”, zegt de Raad van State nog.

Cultuursector

Ook de cultuursector – die wel opnieuw mocht openen na een arrest van de Raad van State – valt niet te vergelijken, klinkt het, want bij het recreatief gebruik van snooker- en bowlingzalen “bewegen mensen door elkaar, discussiëren ze en raken voortdurend dezelfde voorwerpen aan”.

Marc Beaufays van de Bowlingsportfederatie wees er eerder nog op dat veel bowlingcentra gesloten blijven, omdat sportieve trainingen alleen niet genoeg inkomsten genereren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten