Afghanen hebben onpartijdig humanitaire hulp nodig, zegt vicepremier van taliban

 

 ©  EPA-EFE

De Afghaanse vicepremier Abdul Ghani Baradar, medeoprichter van de taliban, heeft de internationale gemeenschap vrijdag opgeroepen de Afghanen te steunen “zonder partij te kiezen”. Het land kampt met een humanitaire crisis.

Bron: BELGA

“De wereld moet het Afghaanse volk steunen zonder partij te kiezen en moet haar humanitaire verplichtingen nakomen”, zei hij in een video die door de openbare media werd uitgezonden. “Op verscheidene plaatsen hebben de mensen momenteel geen voedsel, onderdak, warme kleding of geld”, aldus de vicepremier. 

Sneeuw heeft de jongste dagen grote delen van het midden en noorden van Afghanistan bedekt, terwijl overstromingen verscheidene streken in het zuiden teisteren. Volgens Abdul Ghani Baradar maakt dit de levensomstandigheden van de Afghanen nog moeilijker, terwijl ze al hard getroffen worden door de stopzetting van de internationale hulp. 

Sinds de val van de vorige Afghaanse regering in augustus vorig jaar hebben de westerse landen de hulpkraan dichtgedraaid die het land overeind hield. Washington bevroor bijna 10 miljard dollar reserves van de Afghaanse centrale bank, en de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds hebben hun hulp opgeschort. 

De Verenigde Naties waarschuwden dat Afghanistan aan de rand van een van de ergste humanitaire rampen staat. Volgens verscheidene internationale organisaties zal ruim de helft van de 38 miljoen inwoners door hongersnood getroffen worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten