Acteur Sidney Poitier op 94-jarige leeftijd overleden

De Bahamiaans-Amerikaanse acteur Sidney Poitier is overleden. 

De Bahamiaans-Amerikaanse acteur Sidney Poitier is overleden. ©  AP

Acteur en regisseur Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. De doodsoorzaak is momenteel nog niet bekend. Als acteur speelde hij mee in klassiekers als Guess who’s coming to dinner en In the heat of the night. Hij was ook de eerste zwarte man die een Oscar voor beste acteur mocht ontvangen.

Wout Desmytere

De Bahamaans-Amerikaanse acteur oogstte in de jaren 40 succes op de planken voor hij zijn eerste filmrol te pakken kreeg in No way out. Hij speelde een dokter die een notoir racist over de vloer kreeg. Nadien kreeg Poitier steeds grotere en interessantere rollen aangeboden, tot hij definitief doorbrak in 1955 met Blackboard jungle.

Hij zou een eerste Oscarnominatie krijgen aan het einde van de jaren 50 voor The defiant ones, waarin hij naast Tony Curtis te zien was. In 1964 mocht hij het gouden beeldje mee naar huis nemen voor zijn rol in Lilies of the field, waarin hij een Afrikaans-Amerikaanse arbeidsmigrant speelde, van wie een groep nonnen gelooft dat hij door God is gezonden om een kapel voor hen te bouwen.

Vanaf de jaren 70 begon hij ook te regisseren. Zo draaide hij onder andere Stir crazy, een comedy met Richard Pryor en Gene Wilder. Zijn laatste film, Ghost dad met Bill Cosby, dateert van 1990. In 2001 kreeg hij een ere-Oscar voor zijn bijdrage aan de Amerikaanse cinema. In 2014 maakte hij nog eens zijn opwachting tijdens een Oscaruitreiking, om het beeldje voor ‘beste regisseur’ uit te geven. In zijn speech hield hij het simpel. “Keep up the good work”, sprak hij tegen de aanwezigen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook