Huisartsenwachtpost overstelpt met coronavragen: “Hou lijnen vrij voor wie het echt nodig heeft”

Ook de vaccinatielijn van Stad Gent biedt antwoord op heel wat vragen. 

Ook de vaccinatielijn van Stad Gent biedt antwoord op heel wat vragen. ©  fvv

Gent -

Wie in het weekend dringend een huisarts nodig heeft, kan een beroep doen op de Huisartsenwachtpost. Veel mensen bellen dat nummer voor hun coronavragen, hoewel het daarvoor niet bedoeld is. Dat houdt de lijnen bezet. Intussen blijft de omikronvariant lelijk huishouden in Gent.

Max Dedulle

De Huisartsenwachtpost is er voor dringende medische problemen die niet kunnen wachten op het spreekuur van de eigen huisarts. Je kan de wachtpost bereiken op het nummer 1733. Heel wat mensen bellen dat nummer voor vragen rond hun vaccins, testresultaten of quarantainemaatregelen. Zo houden ze de lijnen bezet voor mensen die ernstig ziek zijn en dringend een huisarts nodig hebben.

De Huisartsenvereniging Gent roept daarom op om met vragen rond corona elders aan te kloppen. Voor vragen rond het virus of het maken van een afspraak, kan je terecht op de Corona Infolijn, op het nummer 0800/14.689. Tijdens de werkuren kunnen de mensen van de Vaccinatielijn je ook helpen, op het nummer 09/210.10.44.

Wie een hoogrisicocontact heeft gehad of een vraag heeft over quarantainemaatregelen of contact tracing, kan de contactopspoorders zelf bellen. Dat kan op het nummer 02/214.19.19.

Veel besmettingen

Ondertussen zet het virus zijn opmars in Gent voort. Het aantal nieuwe vastgestelde besmettingen blijft al de hele week op een hoog plateau. Na het dagrecord van dinsdag (met 899 positieve testen in Gent) lag het cijfer ook woensdag (790) en donderdag (720) hoog. Een verdere stijging blijft voorlopig uit, al is het nog te vroeg om conclusies te trekken.

Het werkelijke aantal besmette Gentenaars ligt wellicht nog hoger. De afgelopen week liet één op de vier coronatests een positief resultaat zien. Dat cijfer stijgt nog dagelijks. Ook de incidentie – de mate waarin het virus circuleert in onze stad – blijft stijgen. De afgelopen twee weken testte bijna één op de vijftig Gentenaars positief. Daarmee doet onze regio het slechter dan het Belgische gemiddelde. Over heel ons land ligt die incidentie op iets meer dan één op de honderd.

Intussen hebben 113.600 Gentenaars hun boosterprik gehad. Dat is iets meer dan de helft van de volledig gevaccineerden. Het prikken in Flanders Expo gaat dus nog wel even verder.

LEES OOK:Zelfs als omikron minder ziek maakt, vreest expert toch voor hoge sterftecijfers: “Dit wordt de coronagolf van de eerste lijn”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent