Suske en Wiske begeleiden kinderen in vaccinatiecentrum Noorderkempen

© ATV

Brasschaat -

Het Vaccinatiecentrum Noorderkempen, waar de inwoners van Kalmthout, Kapellen, Essen, Brasschaat en Wuustwezel hun prik krijgen, schakelde niemand minder dan Suske en Wiske in om het de kinderen van 5 tot 11 jaar comfortabel te maken bij het vaccineren.

De voorbije dagen gingen er 9.550 uitnodigingen de deur uit. Zaterdag 8 januari werden er al 864 prikjes gezet, zondag zijn dat er nog eens een kleine duizend. Volgens verantwoordelijke Cindy De Roeve reageert ongeveer een derde van de ouders meteen op de oproep.

“We verwachten dat er nog veel meer zullen volgen. In de brief worden zij uitgenodigd om een afspraak voor vaccinatie van de kinderen te maken. We pakken dit natuurlijk helemaal anders aan dan bij de volwassenen. Zo konden we Suske en Wiske strikken om het de kinderen aangenamer te maken. Overal hangt een strip die de kinderen kunnen lezen. Voor de niet-lezertjes is er een strip zonder letters. We doen er alles aan om de aandacht van de prik af te leiden”, klinkt het.

Mats krijgt zijn prikje.

Mats krijgt zijn prikje. © Koen Fasseur

Bij de 11-jarige Mats heeft dit alvast effect. “Ik ben echt niet zenuwachtig. Met Suske en Wiske erbij is het sowieso leuker. Maar ik wil echt wel gevaccineerd worden om al mijn hobby’s te kunnen blijven uitoefenen”, zegt Mats.

Met Suske en Wiske.

Met Suske en Wiske. © Koen Fasseur

De kinderen kunnen zich laten vaccineren tijdens de weekends en op woensdagnamiddag. Als alle kinderen komen, is men eind februari klaar. “Allicht is dat vroeger het geval, want een aantal ouders zal er toch voor opteren om de kinderen niet te laten vaccineren. Sommige ouders stellen vragen bij het nut, omdat de kinderen van een besmetting niet ziek zouden worden. De kinderen krijgen ook allemaal twee prikjes, met drie weken tussen. Ze krijgen allemaal Pfizer, weliswaar in een kleinere dosis dan de volwassenen. Na afloop krijgen ze ook een diploma waarop ze een stickertje kunnen kleven na elke prik. Op de achterkant leggen Suske en Wiske uit hoe we het virus kunnen verslaan. Met dit diploma willen we zeker geen onderscheid maken tussen wel en niet-gevaccineerden. Maar we geven het diploma omdat we het toch knap vinden. Zoethoudertjes delen we niet uit”, zegt Cindy De Roeve nog.

Intussen loopt ook de boosterprik voor de volwassenen als een trein. Er blijft nog ongeveer 20% van de volwassenen over om een derde prik te krijgen. Cindy De Roeve is uiteraard zeer blij met de vele complimentjes die haar team al kreeg. Jan Brys

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten