We mogen weer darten en biljarten in de kroeg: “Het is veel plezanter om op café te trainen dan thuis voor den hond”

Maarten Bierinckx (21) trekt zijn pijlen uit het dartbord terwijl Pat Lathouwers (59) zich concentreert om in de roos te mikken. 

Maarten Bierinckx (21) trekt zijn pijlen uit het dartbord terwijl Pat Lathouwers (59) zich concentreert om in de roos te mikken. ©  Joris Herregods

Zoersel, Deurne, Pulderbos -

Biljarten, snookeren, darten en bowlen op café mag weer. Tenminste, als het voor de punten is of om te trainen, maar niet voor de lol. Recreatief een pijltje werpen of een carambole maken is nog steeds niet toegestaan. “Ik vind dat wel spijtig”, reageert Luc Sebreghts van biljartcafé De Ploeg uit Halle. “Alsof alle recreanten hooligans zijn, terwijl het meestal om gepensioneerde mensen gaat.”

Kristin Matthyssen

Biljartcafé De Ploeg in Halle-Zoersel was een van de zaken die met een raamprotest het verbod dat sinds 26 december gold bekritiseerde. Want als met zes aan een tafel zitten en met twintig fitnessen mag, waarom zou je dan niet veilig met mondmasker een bal over een groen laken mogen tikken?

Luc Sebreghts (70), samen met zevenvoudig Belgische kampioen driebanden en voormalig vice Europees kampioen Danielle Le Bruyn (62) zaakvoerder van De Ploeg, veranderde vrijdag zijn tekst achter het venster met de boodschap ‘gesloten omdat het moet’ na wat knip-en-plakwerk in ‘open omdat het mag’.

Luc Sebreghts bij biljartcafé De Ploeg in Halle. 

Luc Sebreghts bij biljartcafé De Ploeg in Halle. ©  Joris Herregods

“Maar ik heb te vroeg carambole gekraaid”, reageert Luc nu. “Het arrest dat de Raad van State vrijdag velde is complexer dan ik dacht. Training en wedstrijden zijn weer toegelaten, maar pretbiljarten nog niet. Waarom? Omdat recreanten zogenaamd meer de neiging hebben om bij elkaar te gaan babbelen en over-en-weer tussen de tafels te lopen. 50% van onze klanten speelt recreatief. Dat zijn veelal de gepensioneerden. Dat uitgerekend zij voor de hooligans worden versleten, snap ik niet. Biljart is geen contactsport. Die mensen hebben allemaal hun eigen keu. Het zijn zulke gewoontedieren dat ze zelfs meestal aan dezelfde biljart spelen.”

Danielle Le Bruyn traint, terwijl Luc Sebreghts zittend toekijkt, zoals het volgens de regels moet. 

Danielle Le Bruyn traint, terwijl Luc Sebreghts zittend toekijkt, zoals het volgens de regels moet. © Joris Herregods

Dat de competitie vanaf maandag weer opstart, bejubelt Luc wel. “De telefoon staat roodgloeiend van biljarters die vragen wanneer het wedstrijd is. We gaan alle uitgestelde matchen inhalen.”

Luc Sebreghts en Danielle Le Bruyn. 

Luc Sebreghts en Danielle Le Bruyn. ©  Joris Herregods

De Ploeg telt veel teams, waaronder enkele met guitige namen zoals De Vrolijke Stoters. Ook de namen van de dartploegen in Eetcafé New Arena in Deurne zijn grappig. Zo speelt Pat Lathouwers (59) op vrijdag darts bij The Mighties en op zaterdag bij The Underdogs. Tony Müller (52) en Kimmy Bloemen (44) openden in juni vorig jaar Eetcafé New Arena in het gebouw waar vroeger nog de club van negenvoudig wereldkampioen biljart Ludo Dielis was. Intussen telt New Arena al vijf biljartclubs, met nog drie nieuwe in aantocht, en vier dartsclubs. Een horecazaak met veel competitiespelers dus, waaronder Ronny Huybrechts, broer van profdarter Kim Huybrechts. “Maar gelukkig ook met veel eters ’s middags, wat maakt dat wij de voorbije twee weken niet onze deuren moesten sluiten”, zegt Tony.

Tony Müller en Kimmy Bloemen in hun eetcafé New Arena in Deurne waar weer het getik van ballen weerklinkt. 

Tony Müller en Kimmy Bloemen in hun eetcafé New Arena in Deurne waar weer het getik van ballen weerklinkt. © Joris Herregods

Bij New Arena was het zaterdag al heel druk, zeker aan de biljarts en pooltafels. Aan de dartblokken was het iets kalmer. “Komt omdat de biljartcompetitie maandag hervat maar de dartscompetitie nog stilligt door het sluitingsuur”, legt Tony uit. “Dartsploegen tellen meer spelers dan biljartploegen.”

Maarten en Pat in actie. 

Maarten en Pat in actie. ©  Joris Herregods

Acht uur televisie per dag gezien

Zelfs zonder wedstrijden is Pat opgelucht dat hij weer met zijn pijlen op café mag. “’t Is veel plezanter om op café te trainen dan thuis voor den hond.” De voorbije twee weken volgde Pat dan maar noodgedwongen elke match van het WK Darts op televisie. “Vier uur ’s middags en vier uur ’s avonds. Op het laatst was ik het beu gezien.”

Maarten Bierinckx (21) speelt nog maar een maand darts, aangestoken door zijn vriendin Steffie, bij De Nachtuilen in New Arena. “Op café leer ik veel bij van de werphouding van de anderen. Thuis sta je daar maar alleen”, vertelt hij buiten adem. Nooit geweten dat het vogelpik zo inspannend is. “Dat komt door dat mondmasker. Vogelpik is trouwens iets helemaal anders dan darts”, corrigeert Tony ons, “dat wordt op een kleiner bord gespeeld.”

Pat Lathouwers is blij dat hij weer met zijn pijlen op café kan. 

Pat Lathouwers is blij dat hij weer met zijn pijlen op café kan. ©   Joris Herregods

In café De Vogelzang in Pulderbos doet het deugd aan de oren om weer het vertrouwde getik van ballen te horen. Met zes competitieploegen en drie tafels wordt hier weer volop gestoten. “Al is nog niet iedereen al op de hoogte”, denkt patron Eddy Bollansée. Guido Bellens (69) van biljartploeg Garage Van Doninck had er al niet meer op gehoopt om nog in januari te kunnen trainen. “Ik ben kei blij”, zegt hij. “Thuis heb ik de ruimte niet om een biljarttafel te zetten. En buiten het biljarten heb ik weinig amusement. De voorbije weken ben ik met de vaste kameraden wel iets komen drinken aan de toog. Maar dan kriebelt het toch als je die tafels ziet staan.”

Bèreke Mens stoot terwijl Guido Bellens toekijkt. 

Bèreke Mens stoot terwijl Guido Bellens toekijkt. ©  kristin matthyssen

Maandag speelt Guido al zijn eerste wedstrijd in Berchem. Zijn trainingspartner vandaag is Bèreke Mens (66), ook aangesloten bij de ploeg van Garage Van Doninck. Hij had op Facebook gelezen dat trainen op café weer mag.

Guido in actie en Bèreke op de kruk. 

Guido in actie en Bèreke op de kruk. ©  kristin matthyssen

“Puur ontspanning na die feestdagen”, zo omschrijft Jo Van Staeyen (56) het gevoel dat hij zijn keu weer kan krijten. Hij speelt een wedstrijdje tegen Peter Bervoets (54), die hoopt weer wat heerlijke punten te kunnen maken vanavond.

Jo Van Staeyen en Peter Bervoets komen trainen in café Vogelzang. 

Jo Van Staeyen en Peter Bervoets komen trainen in café Vogelzang. ©  kristin matthyssen

Peter Bervoets en Jo Van Staeyen, biljartvrienden uit De Vogelzang. 

Peter Bervoets en Jo Van Staeyen, biljartvrienden uit De Vogelzang. ©  kristin matthyssen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten