Opvallende beelden uit Rumst: bewoner merkt ree op aan kleiputten

© DB

Terhagen -

Aan de Kleiputten Terhagen in Rumst blijken meer dieren te zitten dan gedacht. Net voor het weekend maakte Dennis Boecquaert uit de Crequilei bovenstaande beelden van een ree aan de rand van de tuinen aan de voormalige kleiputten.

Jef Wijckmans

De verbazing bij Dennis Boecquaert was groot toen hij plots in de Crequilei in Terhagen (Rumst) op minder dan dertig meter van zijn woning een ree in de vrije natuur zag grazen.

“Ik zag hier ooit al wel eens een vos maar een hert of een ree nog nooit”, zegt Dennis. “Achteraan onze tuinen liggen oude kleiputten die na de klei-ontginning een echt natuurgebied werden. Daarin huizen heel wat dieren maar een zo groot exemplaar had ik hier nog nooit gezien.”

Bij Natuurpunt Rupelstreek, die in deze buurt ook terreinen beheert, is de verbazing ook groot. “We hebben hier nog nooit een dergelijk dier gespot”, zegt woordvoerder Erik De Keersmaecker. “Het is sowieso geen hert want die komen hier in het wild niet voor. Hoe dit dier hier terechtkwam, is minder duidelijk.“

Elders wel reeën

Over het idee van sommigen dat het om een door jagers uitgezet dier gaat, wil De Keersmaecker geen uitspraak doen. “In dat geval gaat het om zogenaamde sikaherten. Dat is een kleiner soort hert uit Azië en ooit in Europa werd ingevoerd als jacht- of parkwild. Maar ik ga daar verder geen uitspraken over doen omdat ik het simpelweg niet weet.”

Het dier op de beelden is volgens hem wel degelijk een ree. “Die komen elders in de Rupelstreek ook nog wel voor. Zo leeft nu al een groep van een tiental dieren in het Niels Broek en aansluitend de polders van Niel en Schelle. In de polders van Rupelmonde en Bazel worden de aantallen zelfs al op een zeventigtal dieren geschat.”

Goede zwemmers

Omdat reeën goede zwemmers zijn die makkelijk gebieden aan de overkant van de Rupel of de Schelde kunnen bereiken, denkt de woordvoerder van Natuurpunt dat het dier waarschijnlijk op eigen kracht in Terhagen belandde.  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten