Thibau Nys valt opnieuw zwaar, maar wil ondanks sleutelbeenblessure naar WK veldrijden in Amerika

 ©  BELGA

Het BK van topfavoriet Thibau Nys (19) eindigde niet zoals verwacht op het hoogste podium in Middelkerke maar wel in het ziekenhuis van Herentals. Nys kende een complete offday en kwam in de slotfase nog ten val. Er werd gevreesd voor een nieuwe sleutelbeenbreuk, maar finaal bleef het bij een luxatie. Het WK is onzeker, maar Nys wil er toch voor gaan.

Werner Bourlez, Maarten Delvaux

LEES OOK. Emiel Verstrynge neemt in laatste ronde afstand en kroont zich tot Belgisch kampioen bij de beloften

“Het zonnetje schijnt, het parcours ligt er mooi bij en de sterkste zal winnen. En ik voel mezelf heel sterk.” Aan vertrouwen geen gebrek bij Thibau Nys voor de start van de beloftenrace. Maar in het zand liep het dit seizoen nog voor geen meter voor het speerpunt van Trek-Baloise. En dat werd ook nu snel duidelijk. In het begin kon hij nog aanklampen, maar daarna zakte hij er steeds verder door. In de slotfase, toen hij rond de achtste positie reed, kwam hij in de tweede afdaling van de eerste heuvelzone ten val. Hij tastte meteen naar zijn linkersleutelbeen dat hij in oktober brak in het Amerikaanse Waterloo. Hij werd met de ambulance weggebracht tot bij de hulppost van het Rode Kruis.

“In het zand was het al heel het seizoen een ramp en nu was dat niet anders”, reageerde een teleurgestelde Nys. “Net voor mijn val had ik de indruk dat ik weer op gang kwam. Niet om helemaal terug in wedstrijd te komen, maar het ging wel beter. Ik pak de linkerkant van het spoor omdat je dan beter de bocht kan nemen, dat had ik vorige ronde ook al gedaan. Maar deze keer kwam ik iets harder aan en vloog ik overkop. Ik klapte helemaal dicht en voelde direct dat het ernstig was. Het is mijn eigen fout.”

 ©  BELGA

Naast het plaatje

Waarna Thibau meteen belde naar papa Sven, die in Rucphen was om zijn Nederlandse toppers bij te staan op hun NK. Ploegdokter Jan Mathieu vreesde voor een nieuwe breuk. “Helemaal achteraan op zijn schouder. Niet dezelfde als vorige keer, want dat was meer in het midden. Daar is een plaatje op bevestigd, hij kan dat eigenlijk niet meer breken. Maar het is nu het gewricht net naast dat plaatje dat geraakt is.”

Nys werd overgebracht naar het ziekenhuis van Herentals, bij Toon Claes, de specialist die hem opereerde in oktober. Daar werd ’s avonds geen breuk vastgesteld, wel een subluxatie van het AC-gewricht. De verbinding tussen het sleutelbeen en het schouderblad ging even uit de kom. Nys kreeg een tape en moet even rusten. Hoelang is onduidelijk. Volgende week start hij niet in de Wereldbeker van Flamanville, daarna wordt bekeken hoe het zit. Fietsen op zich moet kunnen, maar bochten nemen en de fiets op de schouder pakken kan voor pijn zorgen.

Het WK in Fayetteville binnen twee weken is dus niet onmogelijk. “Neen, daar ga ik niet naar toe”, reageerde Nys nog voor het finale verdict. Maar nu wil hij er wel nog alles voor doen om toch in Amerika te geraken. Maandag om 15 uur maakt Sven Vanthourenhout de selectie bekend. En de naam van Thibau Nys zal erbij staan. Hij kende een wisselvallig seizoen, maar met zeges in Loenhout, Baal en Herentals had hij de bondscoach al overtuigd. Nys zint ook op wraak, na zijn niet-selectie vorig jaar. Geraakt hij toch niet klaar voor het WK zit zijn veldritseizoen erop en zal hij zich voorbereiden op zijn wegseizoen. Daar bevestigen, na zijn knappe Europese beloftentitel in Trento, wordt dan het nieuwe doel.

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten