Emiel Verstrynge kroont zich tot Belgisch kampioen bij de beloften: “Ik was niet minder favoriet dan Thibau Nys”

 ©  BELGA

Alvorens de mannen aan de slag gaan in Middelkerke, was het aan de beloften om te strijden voor de Belgische titel in het veld. Emiel Verstrynge was de sterkste nadat hij Jente Michels in de laatste ronde uit het wiel reed. Joran Wyseure eindigde derde. Thibau Nys moest opgeven na een val op het sleutelbeen.

Werner Bourlez, Thomas Cami

Thibau Nys moest het zondag zonder de steun van vader Sven doen: de manager van Baloise Trek Lions zat op het Nederlands kampioenschap. Het leek wel alsof Nys aangeslagen was, want hij reed geen al te beste beginfase. Nys zag hoe Emiel Verstrynge meteen fors het gaspedaal induwde. Nys leidde aanvankelijk nog wel de achtervolging, maar wanneer Jente Michels jacht begon te maken op de leider moest Nys helemaal afhaken.

Verstrynge en Michels kregen op de kop van de cross nog het gezelschap van Wyseure: het trio had na twee rondes een voorsprong van 14 seconden beet op Nys en co. Maar voor Wyseure leek het toch te snel te gaan, waardoor Verstrynge en Michels er voorin een tweestrijd van maakten. Wyseure volgde echter op amper een vijftal seconden, waardoor hij nog niet helemaal afgeschreven mocht worden.

In de voorlaatste ronde viel het doek jammer genoeg helemaal voor Thibau Nys, die ten val kwam en opnieuw naar het sleutelbeen greep. In oktober kampte Nys nog met een sleutelbeenbreuk nadat hij in Waterloo ook ten val kwam.

LEES OOK. Wat een pech: Thibau Nys moet BK bij de beloften verlaten na val op sleutelbeen

Voorin kregen we een duel tussen Verstrynge en Michels, en het was Verstrynge die in de laatste ronde een versnelling in petto had om naar de Belgische titel te snellen. Michels werd tweede, Wyseure derde. Voor Nys wordt dit een BK om snel te vergeten.

 ©  BELGA

Emiel Verstrynge: “Misschien word ik wel beloond met een profcontract”

Verstrynge was vorig jaar een van de revelaties bij de beloften en trekt dit seizoen de vorm door. Al is hij geen winnaar. Zijn laatste zege dateert van iets meer dan twee jaar geleden, bij de junioren. “Maar ik wist dat ik in Middelkerke een grote kans maakte. Niet minder dan bijvoorbeeld Thibau Nys.” De renner van Tormans startte als een komeet en zelf een ferme tuimeling hield hem niet tegen. “Eindelijk heb ik die mooie driekleur te pakken. Ik heb dit seizoen al een trui laten liggen. Op het EK in Drenthe leek ik op weg naar de sterrentrui maar kwam ik in de slotronde ten val. Ne ben ik wel rustig gebleven. Ik zat constant in een luxepositie. Ik kon in het wiel van Jente Michels blijven omdat ploegmaat Joran Wyseure op komst was. In de slotfase heb ik dan doorgetrokken.”

Een belangrijke zege voor Tormans CX. Grote baas Jef Tormans en ploegleider Bart Wellens lieten de tranen de vrije loop. “Ja, dit is een belangrijke zege. Misschien word ik op het einde van het seizoen wel beloond met een profcontract. Maar er komt nog een belangrijke race aan: het WK. Met een sterke Belgische ploeg is daar veel mogelijk.” Verstrynge werd vorig jaar als eerstejaars knap vierde op het WK in Oostende, na een knappe remonte. “Ik hoop nu beter te doen.” (bow)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten