Winterdorp breekt met 45.000 bezoekers record: “Zelfs vanuit Nederland kwamen ze schaatsen”

Schaatspret in Schilde: het bleek dit jaar zelfs een toeristische attractie.  

Schaatspret in Schilde: het bleek dit jaar zelfs een toeristische attractie.  © JAA

Schilde -

Zondag worden de laatste rondjes gedraaid op de ijspiste van Winterdorp Schilde. “We klokken straks af op 45.000 bezoekers, een absoluut record”, blikken ‘ijsburgemeesters’ Kristof De Groote en Olivier Seminck moe maar tevreden terug op deze bijzondere jaargang. “Ze kwamen dit jaar ook uit andere provincies en zelfs vanuit Nederland naar ’t Parkske in Schilde voor winterpret en gezelligheid.”

Jan Auman

Mocht het dubbeltje op één van de vele Overlegcomités anders zijn gevallen of had corona toch opnieuw sneller en besmettelijker zijn tanden laten zien, dan hadden de kameraden uit Schilde hun Winterdorp wellicht vervroegd moeten sluiten of niet eens mogen openen. Dat rampscenario werd niet alleen afgewend. De toestroom van mensen was nooit zo groot als voor deze coronaeditie.

Dat collega’s in vele andere gemeenten zoals Brasschaat het risico niet durfden nemen of geen toelating kregen van hun lokaal bestuur, heeft zeker een rol gespeeld in dit succes. Net als het feit dat er weinig ander vertier toegelaten was. Maar het is zeker ook de verdienste van de ondernemende en intussen ook ervaren organisatoren dat ze erin geslaagd zijn om weer meer kwaliteit en gezelligheid aan te bieden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Dat gebeurde onder meer met een dit keer overdekte schaatsbaan en betere opstelling.

De tandem achter Winterdorp Schilde, dat zijn beste editie ooit achter de rug heeft: Kristof De Groote en Olivier Seminck.

De tandem achter Winterdorp Schilde, dat zijn beste editie ooit achter de rug heeft: Kristof De Groote en Olivier Seminck. © JAA

Toeristische attractie

“Met 45.000 bezoekers scoren we er tienduizend meer dan twee jaar geleden. Dat cijfer, goed voor een toename van 28%, overtreft ook onze verwachtingen”, aldus Olivier Seminck, voor wie Winterdorp 2021/2022 ook altijd verbonden zal blijven met de geboorte van zijn zoontje Georges op Sinterklaasdag.

“Nieuwe fenomenen waren bezoekers uit andere contreien, tot Limburg en West-Vlaanderen toe. We hebben zelfs meermaals Nederlanders mogen ontvangen en dat waren zeker niet altijd Nederbelgen die in onze eigen gemeente wonen. We hebben Schilde met Winterdorp op de toeristische kaart gezet, met dank aan de gemeente, Elite Reklaam, SCHILMart en andere sponsors die in ons geloven. Vandaag is schepen Olivier Verhulst (Open Vld) nog komen schaatsen. Fantastisch.”

Een paar keer moesten de portiers van Winterdorp hun kastanjehouten toegangspoortje zelfs een tijdje gesloten houden omdat de maximumcapaciteit van vierhonderd mensen, waarvan maximum 110 schaatsers bereikt was. “Zonder de coronabeperkingen hadden we dus nog veel meer mensen kunnen ontvangen”, weet Kristof.

“Groter dan 450 vierkante meter kan onze ijsbaan echter niet worden. Toch niet hier. Maar we willen niet weg uit ‘t Parkske. De centrale ligging en de nabijheid van de lokale middenstand, waarvoor we dit evenement vijf jaar geleden zijn opgestart, is nog altijd heel belangrijk.”

Vervelende jongeren

Keerzijde van de medaille waren de akkefietjes met enkele groepen jongeren die vaak met het openbaar vervoer uit Turnhout en Antwerpen naar Schilde kwamen afgezakt en niet alleen onschuldige winterpret op het oog hadden. Sommigen probeerden zelfs over de omheining te klauteren nadat ze zonder Covid Safe Ticket geen toegang hadden gekregen tot Winterdorp Schilde.

“Het is een paar keer grimmig geweest, maar nooit uit de hand gelopen. Mede omdat we extra bewaking hebben ingezet op de drukste momenten en omdat we jongeren onder 18 jaar de toegang hebben ontzegd als ze niet vergezeld waren van minstens één ouder”, legt Olivier Seminck uit hoe werd ingespeeld op deze tol van de populariteit.

Inspelend op de herrie van groepen jongeren, voerden de organisatoren in overleg met de gemeente extra toegangsregels in.

Inspelend op de herrie van groepen jongeren, voerden de organisatoren in overleg met de gemeente extra toegangsregels in. © JAA

Trouwe klanten Matthew en Emilia

Wanneer we zelf voorzichtig en zonder schaatsten het ijs op stuntelen, ontmoeten we de twee grootste fans van Winterdorp: Matthew (13) en Emilia Hewitt (11). “De broer en zus uit Halle-Zoersel zijn bijna elke dag komen schaatsen. “We kunnen ons geen kerstvakantie meer voorstellen zonder Winterdorp. Vroeger hadden we wel eens last van een natte broek na een uitschuiver. Na elke regenbui bleven er plassen staan. Dankzij het tentzeil dat dit jaar over het ijs hing, was dat probleem van de baan.”

Vele uren en dagen spendeerden broer en zus Matthew en Emilia Hewitt uit Halle-Zoersel op de schaatsbaan in Schilde

Vele uren en dagen spendeerden broer en zus Matthew en Emilia Hewitt uit Halle-Zoersel op de schaatsbaan in Schilde © JAA

Familie Timmermans uit Nederland

Wat verder beleeft ook de familie Timmermans uit Oosterhout bij Breda (NL) zichtbaar pret op het Belgische ijs. “We wonen op slechts een half uurtje rijden van Schilde en combineren deze schaatsbeurt met wat winkelen. Maar we mijden te drukke plekken”, benadrukken Pascal en Eline, die vergezeld zijn van hun kinderen Olivier, Benjamin en Anemoon. “Van schaatsen weten wij in Nederland natuurlijk alles. Ik moet zeggen: deze baan is kleinschalig, maar het is prima geregeld. Het ijs is misschien ook niet van topkwaliteit, maar voor kinderen is het net goed dat je hier niet al te hard kan gaan.”

De familie Timmermans uit Oosterhout (NL)

De familie Timmermans uit Oosterhout (NL) © JAA

 

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten