Wout van Aert zet in stijl punt achter veldritseizoen met Belgische titel: “Het was een kort en intens seizoen, maar ik ben enorm trots”

 ©  BELGA

Het veldritseizoen van Wout van Aert zit erop: de 27-jarige renner van Jumbo-Visma nam afscheid van het veld met een nieuwe Belgische titel in het veld. Zijn vijfde al in totaal. Er stond opnieuw geen maat op Van Aert, die achteraf uiteraard trots was en al kort vooruitblikt op het seizoen op de weg.

Bram Vandecapelle, Thomas Cami

LEES OOK. Opnieuw een demonstratie! Wout van Aert kent geen medelijden met concurrentie en soleert eenvoudig naar vijfde Belgische titel

Het plan van aanpak van Wout van Aert werd meteen duidelijk: alles geven. Van Aert schoot razendsnel uit de startblokken, en dat was geen toeval. “Ik wou een goede start maken omdat ik de eerste bocht tricky vond met dat bergje. Ik wist dat als ik in het begin eens alles op alles zou zetten, dat er achter mij voor de tweede plek zou gekoerst worden. Daar heb ik op gegokt, en dat heeft goed uitgepakt.”

Aanvankelijk kreeg Wout van Aert wel nog het gezelschap van Aerts die zelfs even het commando overnam in de tweede ronde, maar nadien duwde Van Aert het gaspedaal fors in. “Ik denk dat hij (Toon Aerts, red.) het bergje niet op geraakte en dat ik er dan voorbij liep. Daarna heb ik het tempo opgedreven op een moeilijk punt in het parcours, en dat ging perfect.”

Van Aert bleef het tempo opdrijven, en verzamelde een enorme voorsprong op zijn achtervolgers. “Als je dan toch iets zou voorhebben, heb je liever een minuut voorsprong dan een halve. Zonder risico’s te pakken heb ik toch zoveel mogelijk gas gegeven.”

 ©  BELGA

Wout van Aert fietste iedereen in de vernieling en was zo in staat om zijn Belgische titel te verlengen. Het is al de vijfde keer dat Van Aert Belgisch kampioen wordt in het veld. “Dit betekent veel voor mij. Al voor een vijfde keer Belgisch kampioen: dat is een heel mooi aantal. Ik denk dat ik nu in een rijtje kom waar nog weinigen in de buurt komen. Ik zei het op voorhand ook al: ik hecht veel belang aan die trui. Ik mag er al een heel jaar mee rijden nu ik ook Belgisch kampioen op de weg ben, en het is één van de mooiste truien in het peloton.”

Wout van Aert heeft zo een fenomenale acht op negen beet in het veld deze winter. “Ik wil zeker niet komen klagen, maar het is nu extra jammer dat ik vorige week pech had (Van Aert kampte met kettingproblemen in Hulst, red.). Maar de belangrijkste cross van deze winter heb ik nu gewonnen en daar ben ik heel trots op. Het was uiteindelijk een kort en intens veldritseizoen. Ik wil dit moment gebruiken om iedereen binnen de ploeg te bedanken. Ik word op en top gesteund en we maken heel veel plezier.”

Op naar het wegseizoen

Nu zijn veldritseizoen erop zit, kon Van Aert ook vooruitblikken op zijn seizoen op de weg. Met het WK in september als grootste doel? “Morgen vertrekken we al op stage naar Alicante, tot en met 21 januari. Er komen hele lange trainingen. Uiteraard is het WK een doel. Het is iets wat ik nog niet bereikt heb, en het zal de komende jaren altijd een groot doel zijn. Het parcours in Australië kan heel mooi zijn.”

Van Aert had ook een reactie in petto op voormalig wereldkampioen veldrijden Roger De Vlaeminck, die eerder al aangaf de beslissing van Van Aert om het WK eind deze maand niet te rijden triestig te vinden. Nu zei hij ook dat het verschil tussen Van Aert en de concurrentie zo groot was, en dat de anderen zelfs slecht waren. “Hij zegt heel weinig verstandige dingen tegenwoordig. Dat is vandaag nog maar eens bewezen.”

Wat Van Aert vanavond nog naar binnen zal spelen om zijn overwinning te vieren? “Een goed pak friet, als Belg hoort dat. Ik ben er de laatste weken goed kunnen afblijven, dus nu verdien ik wel een goed pak friet met een pintje.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten