MR-kopstuk Jean-Luc Crucke neemt ontslag uit Waalse regering

 ©  BART DEWAELE

Op een onverwachte persconferentie maakte Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) vanochtend bekend dat hij de regering verlaat. Hij deed dat in het bijzijn van zijn voorzitter, Georges-Louis Bouchez (MR).

Peter De Lobel

Het ontslag van Crucke hing al een aantal weken in de lucht. Toen hij met zijn voorstel van decreet voor een meer rechtvaardige belasting botste op tegenstand vanuit de MR-fractie, mee georkestreerd door MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, zei Crucke al dat hij “op het gepaste moment” zijn conclusies zou trekken. Dat moment is nu gekomen. Crucke zal zijn kandidatuur stellen voor het Grondwettelijk Hof en verlaat donderdag de politiek.

“De politieke spanning rond het decreet voor een meer rechtvaardige belasting heeft me tot een eenvoudige conclusie gebracht. Ik hou van mijn regio, mijn gewest, dat ik trouw dien. Maar mijn overtuigingen, mijn liberale overtuigingen, vergis u niet, zijn niet meer volledig in lijn met de lijn van mijn partij”, zei Crucke, geflankeerd door Bouchez. “C’est un réalité, pas un regret.”

Crucke besprak het ontslag vorige week met Bouchez. Vanochtend heeft hij zelf zijn kabinet en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) ingelicht. De twee werkten met name rond de begroting erg nauw samen.

Wie Crucke opvolgt in de Waalse regering wordt dinsdagochtend bekendgemaakt.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt