Gemeente Zwijndrecht scherp voor hogere overheden en voor 3M: “In chemie is het blijkbaar zo dat men bijstelt als er problemen opduiken”

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De gemeente Zwijndrecht heeft van de hogere overheden of van de bevoegde Vlaamse instanties nooit een melding gekregen dat de PFOS-vervuiling door chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht een gezondheidsrisico vormde voor de bewoners. Dat hebben burgemeester André Van de Vyver en schepen van Leefmilieu Steven Vervaet maandag gezegd in de PFAS-PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement. Ook 3M zelf kreeg een veeg uit de pan.

Bron: BELGA

De onderzoekscommissie, die zich buigt over de PFOS- en PFAS-problematiek in het algemeen en  over de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht in het bijzonder, nadert stilaan de laatste rechte lijn. Vandaag/maandag is de commissie gestart met het politieke luik van de hoorzittingen. De gemeente Zwijndrecht mocht de spits afbijten. De geplande zitting met de stad Antwerpen maandagnamiddag moet door de corona-isolatie van burgemeester Bart De Wever uitgesteld worden naar vrijdag.

Geen melding

Burgemeester Van de Vyver en schepen Vervaet, allebei van Groen, waren duidelijk. “Nooit hebben wij enige melding gekregen van instanties of overheden die bevoegd zijn voor milieu-inspectie of -handhaving dat er een gezondheidsrisico was”, aldus Van de Vyver. “Wij weten sinds 2000 heel wat over de PFOS-verontreiniging door 3M. Maar wij werden op geen enkel moment gealarmeerd over een risico voor de gezondheid van onze mensen”, vulde schepen Vervaet aan. Ook het veelbesproken rapport uit 2017 van toxicoloog Jan Tytgat, met daarin onder meer adviezen over het eten van eieren en het gebruik van putwater, is volgens Vervaet niet aan de gemeente bezorgd. “We hebben dat pas in juni 2021 gekregen”, aldus Vervaet.

Volgens Van de Vyver en Vervaet is het milieuactivist Thomas Goorden geweest die de gemeente in 2021 heeft gealarmeerd over de mogelijke risico’s van de verontreiniging. “We hebben toen onmiddellijk gereageerd, hebben bodemstalen laten nemen en toen is de bal aan het rollen gegaan”, aldus Van de Vyver. 

Vertrouwen

Volgens schepen Vervaet is Zwijndrecht door andere overheden en instanties te lang in het ongewisse gelaten over de gezondheidsrisico’s. “Wij vertrouwen erop dat de Vlaamse instanties die in het leven geroepen zijn om milieu, mens en gezondheid te bewaken, over relevante informatie beschikken en die met ons delen. Wij vertrouwden daarop, en wij hopen dat in de nabije toekomst opnieuw te kunnen doen”, klonk het. 

Maar ook 3M zelf kreeg een veeg uit de pan. “Wat ik 3M bijzonder kwalijk neem, is dat ze hun communicatie naar de buitenwereld hebben dichtgetimmerd en het probleem hebben geminimaliseerd. Dat is niet wat ik verwacht van een chemiebedrijf”, zegt Vervaet. “Als een farmabedrijf een product op de markt brengt, moet alles in de bijsluiter staan. In de chemie is het blijkbaar zo dat men gaandeweg bijstelt als er problemen opduiken”. Vervaet verwijt 3M ook dat ze informatie “achterhouden” en dat ze “selectief citeren” uit wetenschappelijke studies. “Dat is heel kwalijk”, aldus nog Vervaet.

Aangeboden door onze partners