Gebruikte fruitkratjes worden CO2-huisjes en waterafdekkingen voor zonnepanelen

Clicfloats en ICOS voor de zonnepanelen. 

Clicfloats en ICOS voor de zonnepanelen. © RR

Hoogstraten -

De bedrijven Special Fruit uit Meer (Hoogstraten), Connectum NV en Clics, de laatste twee in Wuustwezel gevestigd, slaan de handen in elkaar om gebruikte fruitkratjes om te bouwen tot materiaal voor CO2-huisjes en waterafdekkingen voor zonnepanelen.

Special Fruit bezorgt gebruikte avocado- en bessenkratten aan Connectum. Dat vermaalt ze tot kunststofgranulaten waar educatief speelgoed mee wordt gemaakt. Maar ook afdekkingen van waterbassins en nu ook CO2-huisjes.

Die huisjes meten CO2 in een ruimte en worden oranje en rood als de luchtkwaliteit vermindert. De huisjes worden voornamelijk door scholen aangekocht voor hun gebruiksvriendelijkheid.

 

 © Jan Brys

Oprichter van Special Fruit François Maes: “Door het hergebruik van onze voedselverpakkingen en de samenwerking met Connectum leveren wij als bedrijf een bijdrage aan een duurzamere maatschappij. Wij hebben de ambitie om tegen 2030 minstens 50 procent in gerecycleerde materialen te werken.” Connectum NV ontwikkelt sinds 2021 slimme oplossingen voor duurzaam energie- en waterbeheer. Er worden ook duurzame en educatieve bouwblokjes gemaakt uit gerecycleerd plastic verpakkingen.

Hedwig Van Roy van Connectum ontwierp ook ‘Clicfloats’ die worden gebruikt om waterbassins af te dekken. En Icos, drijvende 20-hoeks afdektegels die omdraaien als een vogel tracht erop te gaan zitten. Zowel de Clicfloats als de Icos kunnen worden gebruikt om zonnepanelen op waterbassins te leggen. (jbr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten