Speelde Liverpool het spel eerlijk? Positieve spelers die leidden tot uitstel bleken negatief bij hertests, onderzoek dringt zich op

Zo’n twee weken geleden testte Klopp zelf positief. Maar de resultaten van vorige week doen vragen rijzen.  

Zo’n twee weken geleden testte Klopp zelf positief. Maar de resultaten van vorige week doen vragen rijzen.  ©  EPA-EFE

De League Cup-wedstrijd van Liverpool tegen Arsenal werd vorige donderdag uitgesteld na een groot aantal positieve spelers bij The Reds, maar hij hertests bleken ze op één na allemaal negatief. “Trent Alexander-Arnold was de enige die uiteindelijk echt positief bleek, al de rest waren vals positieven”, zei manager Jurgen Klopp. Volgens sportwebsite The Athletic is er druk op de Engelse liga om een onderzoek in te stellen.

Michael Van Damme

Afgelopen donderdag had de heenwedstrijd van de halve finales van de League Cup tussen Liverpool en Arsenal moeten plaatsvinden, maar die wedstrijd werd op vraag van Liverpool uitgesteld “omwille van een corona-uitbraak bij staf en spelers”, klonk het toen.

Maar na de halve finale van de FA Cup tegen Shrewsbury Town (4-1-winst) zondag zei Klopp dat Trent Alexander-Arnold uiteindelijk de enige positieve bleek na hertesting.

De spelers die naderhand negatief testten, mochten echter nog niet spelen tegen Shrewsbury Town.

Wanneer was Liverpool op de hoogte?

Volgens The Athletic is er druk van enkele clubs op de Engelse liga (EFL) om een onderzoek in te stellen naar de gebeurtenissen. Ze willen onder meer weten wanneer Liverpool op de hoogte was dat de aanvankelijk positieve tests niet betrouwbaar waren.

De liga (EFL) bestudeerde de vraag van Liverpool naar het uitstel en keurde ze goed, zowel om de uitbraak binnen de ploeg te stoppen als om te vermijden dat Liverpool naar Londen zou reizen. Liverpool zou twee testrondes gehouden hebben voordat het om uitstel vroeg. Een eerste gebeurde met sneltests en die gaven een aantal positieve resultaten. De tweede testronde gebeurde met PCR-tests door een onafhankelijk labo en ook daar kwamen een aantal positieve resultaten naar boven. Maar een derde ronde, die zou hebben plaatsgevonden na de bewuste donderdag, duidde de aanvankelijk positief geteste spelers aan als negatief, op Alexander-Arnold na dus.

Vals positieve resultaten bij goed uitgevoerde sneltests zijn hoogst ongebruikelijk, dus het is gissen naar een verklaring voor wat zich precies heeft voorgedaan bij Liverpool.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten