Doos met afval naast glasbol zetten kan u tot 350 euro boete kosten

De nieuwe glasbollen. 

De nieuwe glasbollen. ©  gemeente malle

Malle -

De gemeente Malle past haar GAS-reglement aan om sluikstorters beter te kunnen aanpakken. Ook wie dozen met afval aan glasbollen dumpt, riskeert een boete tot 350 euro.

Een nieuw jaar, nieuwe glasbollen voor Malle. Vanaf deze week worden de bestaande groene glasbollen vervangen door nieuwe en duurzame exemplaren in blauwe jasje van Igean. De zestien glasbollen zijn getooid met gedichten of wijze woorden. Milieuschepen Wouter Patho (N-VA) hoopt dat de nieuwe, nette exemplaren sluikstorters zullen ontmoedigen.

Hij moet helaas vaststellen dat dat ijdele hoop is. “De nieuwe bollen staan hier nog geen 24 uur. Toch vonden mensen het al nodig om kartonnen dozen, plastic zakken en ander afval te dumpen rondom de nieuwe glasbollen. Het getuigt allemaal van weinig respect naar omwonenden en medewerkers van de gemeente of van de ophaaldienst. De gemeenteraad besliste dan ook om het politiereglement over de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) aan te passen en het plaatsen van afval rondom straatvuilbakken en glasbollen harder te bestraffen. De pakkans moet naar omhoog. Daarom zullen onze gemeentelijke diensten het zwerfvuil ook in de toekomst blijven onderzoeken om sluikstorters te identificeren. Burgers die getuige zijn van sluikstort kunnen hiervan steeds melding maken bij de lokale politie. GAS- boetes variëren van 175 tot 350 euro.”

kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten